Кметът Вл. Георгиев поръча рекламни брошури на община Самоков за 9900 лв. без обществена поръчка, даде ги на Крум Домишляров

 

Обявил ли е кметът Владимир Георгиев обществена поръчка за рекламни брошури на общината в Самоков, попита съветникът от ГЕРБ Ирена Гелова. Питането й е свързано с изработката и стойността на рекламни брошури, които всеки данъкоплатец получи в пощенските си кутии заедно с информацията за дължимите годишни налози. „Какъв е тиражът на отпечатаните рекламни материали от общината? Каква е сумата, изплатена от общинския бюджет за тях и изпращането им? Коя фирма е изработила тези рекламни матерали? Провеждана ли е обществена поръчка? Не е ли излишно харченето на тези пари, след като и по друг начин може да се получи такава информация? Гражданите получават информацията чрез местните и електронни медии и могат ли от своя страна чрез писмен отказ да се откажат от получаването на хартиен носител? Защо трябва да бъдат насърчавани данъчно задължените лица за изпълняване на техните задължения чрез старинни методи? Редно ли е плащането на данъци да се стимулира с провеждането на лотарии?“ – бяха въпросите на Ирена Гелова към градоначалника. В отговора си Владимир Георгиев обясни, че тиражът и за едната, и за другата брошура е по 45 000 бройки, съответна на броя на данъчно задължените лица. „Единичната цена за изготвянето и разпечатването й е 0.11 лв. Общата изразходвана сума по разпечатването и дизайна е 9900 лева. За разпечатването е използвана рециклирана хартия. Фирмата, извършила услугата, е „Крум Домишляров“ от гр. Самоков. Обществена поръчка не е обявявана, тъй като съгласно закона за дейности под 30 000 лева изпълнителят може да бъде определен чрез пряко договаряне. За разпространението на брошурите не са извършени допълнителни разходи, тъй като същите  са изпратени заедно с годишните данъчни декларации. Информационните брошури са изпратени за улеснение на гражданите на общината с цел получаване на информации и отговорите на най-често задаваните от тях въпроси. Предоставени са телефони за връзка с общината и други компетентни органи по общественозначими въпроси. Брошурите представляват информация на данъкоплатците, касаещи сроковете и видовете декларации, които следва да бъдат подавани. За нас е важно да стигаме до най-широк кръг от заинтересовани лица, да отговаряме на техните очаквани потребности, създавайки различни начини за получаване на обратна връзка с тях. При желание всеки би могъл да се откаже писмено от получаване на брошурите”, заяви в отговор Георгиев.

Относно хазартния подход при събирането на данъците кметът Георгиев изтъкна, че подобни способи се прилагат и от държавни органи – като НАП и други общински администрации. В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил през 2016 г. и 2017г. две награди за иновативни методи на работа и за добри практики.

„Разбрахме, че това е практика, която ще продължи и за напред”, каза Ирена Гелова и поиска писмения отговор от кмета Георгиев.

В. „Вяра“ разговаря с оператора на кабелна телевизия в община Самоков Андрей Домишляров, която редовно излъчва заседанията, и стана ясно, че изпълнителят на поръчката е неговият баща Крум Домишляров. След сесията последваха коментари на съветници и на жители на Самоков. „Във времето на онлайн услуги е жалко по този начин да се харчат пари. Цивилизованите хора работят екологично и модерно, но това е доста трудно постижимо явно. Навсякъде вървят кампании за спестяване на продукти от хартия, за намаляване на сечта, но явно тези теми са далечни за самоковската управа“, сподели пред в. „Вяра“ Николета Иванова.

„Най-после някой от ГЕРБ – Самоков да попита нещо или да се изкаже. Откакто Валентин Милушев отиде депутат, ГЕРБ – Самоков не са активни и гласуват заедно с БСП“ – добави Катерина Петрова.