Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Животновъдът Петър Пищалов е срам за Кюстендил, правим необходимото, ако трябва, ще късаме договори

Съветниците от ПП „Зелена партия” Кирил Станчев и Огнян Атанасов.

С мотива „това е срам за Кюстендил” кметът на общината Петър Паунов обяви, че иска да скъса договора на скандалния животновъд Петър Пищалов, изоставил стадото си от 100 коня в Осоговската планина.

В края на сесията Иван Сапунджиев и Крумова влязоха в спор.

„Не ние сме съдниците, но ще вземем мерки, искаме да направим необходимото и при необходимост ще прекратяваме договори. Картините с бедстващите животни бяха потресаващи. Не зная кой контролен орган е допуснал това бедствие, но виновните трябва да си понесат отговорността”, категоричен беше кметът Паунов.

Пред Общинския съвет той изнесе данни, че собственикът на конете е заявил за сезон 2015/2016 година 99 овце, 20 коня, 6 кози и 3 говеда. За сезон 2017/2018 година са заявени 100 говеда, 85 овце и 3 коня, а за новия сезон – 2018/2019 година е подадено заявление за 287 овце, 99 коня и 102 говеда. Последните два сезона заявленията са правени и от фирми, близки до самия собственик.

 

Димитър Велинов

Общинският съветник от ПП „Зелена партия”, гражданска квота, Кирил Станчев подтикна кмета да поиска от държавата част от 350-те млн. лв., предвидени за направата на нови пътища. Паунов каза, че в същия миг, в който е чул изявлението на премиера Борисов по темата, е изпратил писмо с искане. Отговорът гласял, че парите не са за общински пътища.

Общественият посредник Васил Иванов
Атанас Гергинов

Кметът уточни, че е изпратил и искане до регионалното министерство за над 5 млн. лева за спешно запълване на цъфналите след зимата дупки по улици и пътища.

Лидер на АБВ Ангел Ангелов, Боряна Илиев, Кирил Илиев

„Дупки има и в Москва, и в Париж, но битката с тях е постоянна и няма да я загубим. Своевременно ще направим така, че да запълним дупките”, каза Паунов и обеща да възстанови изгорялата преди два месеца стая за преповиване и кърмене на бебета в центъра на Кюстендил.

Иван Андонов и Георги Джоглев, Анелия Любенова и Владислав Паунов

Огнян Атанасов от „Зелена партия” поиска съветниците да издадат разпореждане родителите с деца да влизат с предимство при педиатрите в поликлиниката и да не се редят на дългите опашки с болните деца.

„Преди две седмици едно дете припадна. Възрастните просто не пуснаха баща му и той трябваше да стои с часове, за да се консултира с личния лекар. Безплатно ще направя плана за вентилационна система, защото чакалнята дори няма прозорец, а там се събират толкова много болни хора”, каза Огнян Атанасов.

Валери Иванов

По време на дебатите за изпълнение на общинския план за развитие на Кюстендил за 2014-2020 г. съветникът от „Коалиция за промяна” Атанас Гергинов обвини екипа на Паунов, че планът няма промяна, подобен е на предходния и хвърли бомбата: „10 000 човека напуснаха Кюстендил през 2016 г.”

Възмутен, на микрофона скочи кметът Петър Паунов и заяви, че такава статистика не съществува, че кюстендилци са си в града. След това се обърна лично към Гергинов: „Ако не ви харесва тук, преместете се другаде” и кюстендилецът наведе глава.

Общинарите приеха нова наредба за насърчаване на инвестициите. „Целта, която преследваме, е да подобрим инвестиционния климат, да създадем нови работни места, да стимулираме развитието на бизнеса, дано привлечем чуждестранни партньори и, разбира се, да вървим ръка за ръка с местния бизнес. В това отношение полагаме усилия държавата да ни подсигури средства за обособяването на индустриална зона”, каза кметът Петър Паунов.

Съветникът Огнян Атанасов предложи на Паунов в най-кратък срок да се срещне с министъра на икономиката Емил Караниколов и Кюстендил да стане втората община след Стара Загора с индустриална зона, където първо се изграждат комуникациите, а после идват инвеститорите.

Абсолютно безкритично и единодушно съветниците приеха отчета за дейността на обществения посредник Васил Иванов за изминалата година. В доклада си Иванов подчертава, че хората се жалват от незаконно строителство, проблеми с жилищното настаняване, жалбите касаят и управлението и разпореждането с общинска собственост, административното обслужване, благоустройството и екологията, тъжби има и срещу градския транспорт, паркирането, обществен ред и шум, както и реституция. През миналата година през кабинета на Иванов са минали 450 граждани.

Двете докладни за прокарване на горски пътища скъсаха нервите на Кирил Станчев. Той скочи да защитава гората, птиците и животните, като изложи гледната си точка в пет емоционални изказвания. „Това е нашата гора, не може да разваляме мира на птиците, мечките и другите горски обитатели. Пътят минава през защитени територии, на места ще е широк 3 м, на други 6 м. Дължината му е 5 км. Става въпрос за гората на село Долно Уйно. Смятам, че решението за изработване на ПУП и трасе от страна шефа на ДГС – Кюстендил, Тони Колев и екипа му са в голяма грешка. Пътят бил необходим за някакви мероприятия през 2019 година, без да уточняват за какво точно. Не може така. Казвам, че освен без горите един ден ще останем и без вода. Не ме дърпайте повече за езика. Няма да подкрепя това предложение, призовавам ви вие също да го направите.”

Съветникът Валери Йовев му се противопостави, като заяви: „Не съм запознат с лесоустройството, но зная, че дърводобивни фирми сами правят пътища по такива места. За изграждането на този път горското е спечелило европейски пари, а вие искате тези пари да отидат на вятъра, част от пътя минава през общински територии, затова искат нашето съгласие. В горското работят най-добрите специалисти, те повече от вас милеят за спокойствието на птиците, зайците и мечките”.

Станчев отново взе думата: „Не ме интересуват фирмите, които правят пътища за своя сметка, това е защитен пояс. Целостта на гората и животните в този участник е неприкосновена. Не виждам никъде в доклада да се сочат европейски пари за път. Европа пази горите, ние също трябва да държим здраво на зеленото богатство. Вие по много лек начин искате да ги изсечете”.

Съветникът Любомир Васев направо матира присъстващите в залата: „Трасето на пътя е засадено с бял бор, цялата гора е в процес на съхнене. Просто някой преди години е залесил с бял бор, а той не може да вирее там”.

Накрая кметът Паунов не се сдържа и внесе яснота: „Освен да живеят птиците и животните добре просеки като тази са необходими за обезопасяване на самите гори. Държавно горско стопанство „Осогово” отдавна е планирало този път, но досега търсеше финанси. Пътят е удобен както за обезопасяване на самите гори, така и заради битката с корояда. В случая става въпрос за 21 000 кв. м”.

На финала на сесията председателят на Общинския съвет Михаела Крумова изчете питане на председателя на читалище „Зора” в Кюстендил Иван Сапунджиев. Той обвини общинската администрация, че четири години читалището е лишено от субсидия.

Сапунджиев поиска от Крумова да му даде името на общинския чиновник, виновен за това положение. Между двамата избухна скандал първо в кулоарите на Общинския съвет, после и в залата. Крумова беше категорична, че тя не е представител на правораздавателната система и насочи Сапунджиев към прокуратурата. Оказа се, че той е сезирал прокуратурата, но от там му заявили, че няма престъпление.

Кметът Петър Паунов заяви, че не е член на комисията по култура и не знае защо читалището е останало без субсидия.

 

 

 

https://www.facebook.com/305785516193236/videos/1407881075983669/

 

 

https://www.facebook.com/305785516193236/videos/1407971002641343/