Тома Биков: Няма разединение в ГЕРБ за позицията по случая „Скрипал“

Тома Биков

В ГЕРБ има два герба. Единият е на Бойко Борисов, а другият е на Цветан Цветанов, единият държи изпълнителната власт, а другият – парламентарната. Тук е видна позицията на Цветанов, който е твърд атлантик, защитава позицията на Америка и Англия с всяка капка от своята политическа енергия. От друга гледна точка Бойко Борисов в момента е в ролята на балансьор. Това каза депутатът от БСП Стоян Мирчев в интервю за предаването „Неделя 150“.

„Борисов прие тази роля отдавна и под тази роля минава и Българското европредседателство. Първо беше балансьор с Турция, сега и с Русия и той самият осъзнава, че за него ще бъде пагубно, ако вземе тази т.нар. солидарна позиция, която заема Цветанов, а именно крайната позиция, и то без никакви доказателства на този етап. Въпросът е дали Борисов ще омекне пред партньорите от Англия и САЩ, или ще намери сили да принизи малко Цветан Цветанов“, добави той.

Депутатът изрази мнение, че премиерът е реагирал правилно, като се е съгласил страната ни да не гони руски дипломати, защото няма неоспорими доказателства, че Русия има вина за покушението срещу Сергей Скрипал: „България не може да има крайна позиция като редица европейски държави, подтикнати от една държава, наречена Великобритания, която излиза от ЕС, обръща гръб на ЕС, без никакви доказателства. В момента няма никакви неоспорими доказателства за това, че Русия има вина за целия този случай. Има много повече неясноти, отколкото отговори по случая „Скрипал“. Да прибързваме с решение, е грешно, защото в момента светът се намира пред прага на новата Студена война и ние не можем да участваме в засилването на тези процеси“.

Тома Биков от ГЕРБ беше категоричен, че партията стои зад позицията на Бойко Борисов по случая „Скрипал“: „Спекулациите, че Борисов и Цветанов са говорили различни неща, е някакъв разговор в рамките на БСП, който вероятно интересува само твърдия актив на столетницата, който си търси сюжети, за да осмисли съществуването си на върха на една партия, която не може да получи доверието на хората вече 10 години. Цветанов каза, че България е солидарна с Европа и Великобритания, подчерта, че българското членство в НАТО и ЕС е безусловно. Нищо по-различно от това, което е в българската позиция по отношение на този казус“.

„Нашата позиция е отворена. В нея се казва, че искаме да получим още доказателства и ние ще вземем необходимите мерки. Как така с една декларация ние ще затворим темата? Това е принципната причина, поради която ние не приехме тази декларация. Позицията е доста безспорна. Тя иска да види всички гледни точки, но в същото време да остави една отворена врата към Русия, защото международната обстановка е изключително тежка и сложна и това нас пряко ни засяга“.

По повод желанието на ГЕРБ да бъде отворена стенограмата от срещата на президента Румен Радев с руския патриарх Кирил от 4 март тази година, Биков коментира: „Продължавам да смятам, че всяка среща в Президентството трябва да се стенографира“.