Плевнелиев: Намираме се в нов, по-опасен етап – ”Студен мир”

Росен Плевнелиев заяви, че липсва дебат в българския парламент за ролята на Русия.

 

Намираме се в един нов етап от развитие – много по-опасен, много по-непредсказуем. Плуваме в непознати води. Аз наричам това не „Студена война”, а „Студен мир”. Това заяви пред Нова телевизия президентът в периода от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

„Иска ми се България да показва своята принадлежност, да работи силно и посветено за европейското единство, знаейки, че днес Русия противостои на Европейския съюз и се опитва по всякакъв начин да го отслаби. Преизбирането на президента на Русия Владимир Путин ще има дългосрочно още по-тежки последствия за нас и тази част на Европа, защото Путин искрено вярва в политиките от 19-и век”, коментира още Плевнелиев.

„За мен липсва дебат в българския парламент за ролята на Русия, за това какво представлява Русия, как живеят руснаците”, каза още той.

Плевнелиев определи като скандално поведението на вицепрезидента Илияна Йотова при посещението на руския патриарх Кирил в България. И припомни как при заклеването си в парламента Йотова не е целунала ръката на българския патриарх, нито коленичила. Тя обаче коленичила и целунала ръка на руския патриарх Кирил.

Президентът коментира и дипломатическия скандал, който породи отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал с думите: „Това, което се случва в момента с изгонването на руски разузнавачи, скрити под дипломатическия статут, смятам, че българската държава трябваше да го направи, за да покаже своята солидарност с Обединеното кралство и с партньорите. Каквото и да се е случило, това е употребяване на боен газ, произведен в Русия, който отдавна не трябваше да го има, а камо ли да се използва на територията на чужда държава”.