Лъчезар Борисов от Самоков

Всички 6000 язовира у нас ще бъдат категоризирани според големината им и според това колко са опасни според новите промени в законодателството

Общините имат срок от 3 месеца, за да решат кои язовири да прехвърлят към новото държавно предприятие, което се създава, за да стопанисва водоемите, които местните власти не могат да поддържат.

Валери Симеонов

Новата държавна фирма ще поеме и останалите държавни язовири. Това са част от подготвените промени в законодателството, представени от вицепремиера Валери Симеонов в Министерския съвет. Поправките са разработени от междуведомствена група с участието на министъра на енергетиката Теменужка Петкови и зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов от Самоков.

Освен поредната държавна фирма създава се и специализирано държавно търговско предприятие, което ще се занимава с поддръжката и ремонтните дейности на язовирите. След великденските празници в Народното събрание ще бъдат внесени за разглеждане поправките в Закона за водите, които въвеждат нови категоризации на язовирите. Намеренията за такива законови промени бяха обявени преди две седмици от икономическия министър Емил Караниколов. Новото държавно предприятие ще е към Министерството на икономиката и ще се грижи за ремонтите и поддръжката на язовирните стени и съоръженията, обясни Симеонов. Ще има и ясна дефиниция за язовир, тъй като досега поради липсата на такава съоръженията практически са били стопанисвани безплатно от всички, които са имали това желание – като се започне от развъждане на риби, туристическа дейност, водни спортове. Всичките около 6 хиляди язовира у нас ще бъдат категоризирани според големината им и според това колко са опасни. Решено е било още ползватели на водоемите като НЕК, “Напоителни системи” и ВиК оператори да поемат стопанисването им, а собствеността да бъде прехвърлена съответно на ведомствата, под чиято шапка са държавните фирми. Така енергийното ведомство ще получи около 30 язовира, ползвани сега от НЕК, земеделското – около 200, а регионалното – около 10. С предложенията за промени в закона се създават и облекчения за извеждане от експлоатация на язовирите, от които няма нужда, обясниха от Агенцията по метрология. Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов уточни, че едно от търговските дружества към Министерството на икономиката ще поеме буферния период до създаване на държавното предприятие, а може би и след това. Той допълни, че сега се работи по осигуряване на финансовия ресурс за дружеството.

 

Сигнал до в. „Вяра”: Читатели: 131 опасни язовири са на ръба на преливането, а председателят на ДАМТХ Петър Горновски за нищоправене ли взима близо 3900 лв. заплата?