Ивета Колева

 

На този обект се извършват разкопки и всичко, което се открие, ще бъде реставрирано и изложено в музеите, коментира Ивета Колева от АПИ

 

Жители на Благоевград събраха подписка за запазване на археологически разкопки в района. През тях обаче минава трасето на АМ „Струма”. По трасето на магистралата е открит цял град от 4. век, в който има и църква. Впечатляващото според местните е и наличието на канализация.

Разкопките по археологическия обект

Според хората разкопките могат да подпомогнат туризма в областта. Те са събрали около 700 подписа в защита на археологическите находки и искат трасето на магистралата да бъде преместено, за да могат да се запазят. „Вече има издадено разрешение за магистралата. На този обект в момента се извършват разкопки и всичко, което се открие като находки, ще бъде реставрирано и изложено в музеите”, коментира Ивета Колева от АПИ. Според местните за този античен град се знае от 73 години насам, но въпреки това магистралата минава през същия терен. „Трасето на магистралата е определено много отдавна. Дали да се запазят на място тези ценности, или да бъдат преместени, е въпрос към Министерството на културата. На този етап е късно да се променя трасето на пътя”, категорична е Колева. Местните хора са се обърнали към институции.