18-год. Таня Оцетарова пребори 35 000 конкуренти за две стипендии от престижните университети в Принстън и Станфорд, Александър Костов: Такива новини ми се четат

Новината, че 18-годишната Таня Оцетарова е спечелила стипендия, направи истински бум в социалната мрежа.  Ученичката от Пловдив получи онлайн над милион пожелания за успехи и още толкова „браво”.

Александър Костов коментира: Такива новини ми се четат!
“Възпитаничката на пловдивската математическа гимназия “Акад. Кирил Попов”, 18-годишната Таня Оцетарова, се пребори с над 35 000 кандидати от цял свят, за да получи одобрително писмо, че е приета в два от най-добрите университети в света – Принстън и Станфорд. Принстън предлага на Таня 93% покрити разходи и стипендии, а Станфорд осигурява над 95% от средствата, необходими за образованието й. „Таня е 18-годишно момиче, което обича математиката, пъзелите, както и да играе карти с приятели.

Най-голямата си страст открива още в 3-ти клас, а именно – математиката. Печели редица състезания, но по-късно по-големите й съученици я насочват от състезателната в проектната математика, където тя постига успехи на национално и световно ниво. През 2017-а Таня представи България на едно от най-големите научни състезания – Intel ISEF в Лос Анджелис, Калифорния, както и на най-голямата лятна изследователска школа в света (RSI), провела се в Масачузетския технологичен институт (MIT). Това е само една малка част от разнообразното и впечатляващо CV на Таня. Подготовката на Таня за университети от Бръшляновата лига в САЩ започва преди години.