Столичната фирма „Трансбул” поема транспорта на общинската болница в Дупница, Мария Иванова: Ще пестим до 30 000 лв. годишно

Мария Иванова

 През 2017 г. разходите за линейките и бившите им шофьори са 68 000 лв., съобщи прокуристът

 

„Трансбул” ООД – София, поема транспорта на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница, извършван досега от линейки на лечебното заведение. Фирмата е специализирана в извършването на медицински транспорт и вече има договор с дупнишката общинска болница, влязъл в сила от 31 март. По предварителни изчисления с промените здравното заведение ще пести до 30 000 лв. годишно. Линейките на столичното дружество са снабдени с GPS системи, показващи къде се намира превозното средство във всеки един момент. От ръководството на болницата посочиха, че прибегнали към услугите на външна фирма заради големите разходи, трупани от линейките досега. Шофьорите им са съкратени.

„Фирмата притежава оборудвани  линейки, на които вече са назначени шофьори. 6-имата шофьори, които работеха досега, са били поканени да продължат, но са отказали. Лично аз присъствах на един-два разговора с досегашни шофьори, които не пожелаха да останат. След това са наети нови хора. Местата са обявявани, така че е логично съпругът на завеждащата ТРЗ да е назначен. Аз не съм назначавала никого и не познавам хората в Дупница, уверявам ви. Сключих договор с „Трансбул” ООД, защото така болницата ще спестява между 25 и 30 000 лв. годишно. Фирмата предложи оферта с цена от 70 ст./км. За миналата година шофьорите на линейки са изминали близо 49 000 км. Болницата е плащала цялата издръжка – заплати, гориво, ремонти, винетки, застраховки и т.н. Целият разход за транспорта за 2017 година е близо 68 000 лв. Откакто започнаха „Трансбул”, работата е паднала с близо 1/3. Линейките са снабдени с GPS-и и се води отчет къде са ходили. Докато преди шофьорите предаваха едни пътни листове с изминати по 100 км. При цена от 70 ст./км за изминатото разстояние се получава разход от 34 000 лв. без ДДС”, обясни прокуристът Мария Иванова. Това бе нейният отговор на въпроса вярно ли е, че е назначила съпруга на завеждащата ТРЗ в болницата Гергана Александрова за шофьор на единствената линейка, за което бе изнесена информация в някои медии.

Прокуристът на общинската болница в Дупница поясни още, че е възпрепятствана да върши работата си заради проблеми от различно естество. „Инспекцията по труда днес отказа да бъде махнат озеленителят на болницата. Какво да направя в този случай, да махна лекар, за да остане озеленител. Всеки ден тичам заради запори. Търся фирми, към които болницата има над 100 000 лв. дългове от 2015-2016 г., чиито управители не мога да намеря. Много е трудно и наистина е необходимо време”, коментира Мария Иванова.

Стана ясно още, че „Трансбул”  обслужва столичните болници „Пирогов” и „Св. Анна”, както и болници в Русе и Пазарджик.