(ВИДЕО) Стотици подкрепиха благотворителния концерт за повече бебета в Дупница, кметът Чимев: 24 деца се родиха ин витро през 2017 г., от които 5 двойки близнаци

Председателят на фондация Мария Янева (вляво) и нейната майка Наташа Илиева със закупените предмети

67 опита за асистирана репродукция на 37 семейства е заплатила община Дупница през 2017 г. За този период 19 двойки с репродуктивни проблеми имат своята дългоочаквана рожба. Родили са се 24 бебета, от които 5 двойки близнаци.

Председателят на НС Цвета Караянчева, кметът Чимев, зам. областният д-р Попниколов… бяха сред официалните гости на благотворителния концерт

Това бе отново подчертано на благотворителния концерт “За повече жадувани бебета в Дупница”, провел се в Спортната зала на града под егидата на кмета на община Дупница Методи Чимев, председателя на ОбС Емил Гущеров, съвместно с фондация “Искам бебе”. С изявата са събрани 11 500 лв., разбрахме от организаторите. Събитието уважиха стотици дупничани, които си закупиха билети за концерта, а някои и предмети от щандовете, подредени във фоайето на залата, продавани с благотворителна цел.

Специален гост бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е една от големите съмишленици на фондация “Искам бебе” и от години работи за каузата като политик.

Сред официалните гости бяха и областният управител Виктор Янев, зам. областният управител Матей Попниколов, народните представители Кирил Калфин и Радослава Чеканска, зам.-кметът на общината Крум Милев, общински съветници, служители в ОбА, семейства, станали родители с финансовата подкрепа на общината, и др.

Залата беше пълна

„Знаете повода за това наше събиране – една идея, която в община Дупница битува от 6 г., а фондация „Искам бебе” – може би повече от 10. Това, което чухте като подпомогнати двойки и постигнати резултати, е едно от малките неща, за които съм сигурен, че ние сме длъжни да правим за семейства с подобни проблеми. Позволете ми от мое и ваше име да благодаря на Караянчева вече като на човек, която лично е ангажирана с тази идея от години. Вярвам, че всеки от нас с малкото, което правим в тази посока, допринасяме за най-голямото щастие в човешкия живот – детския плач, добиването на дете. Искрено се надявам средствата, които ще бъдат събрани, да решат трайно проблема на такива семейства”, обърна се към присъстващите кметът Методи Чимев. „Благодаря, че имам възможността в навечерието на най-светлите християнски празници да бъда тук с вас на такова мило събитие, събитие, което е в помощ на живота, в помощ на децата, в помощ на тези семейства, които очакват дългоочакваната вест, че ще имат детенце. На 23 март с удоволствие станах патрон на инициативата „Искам бебе”. Благотворя на Фондация „Искам бебе” за инициативата „Ангел на добродетелите”, за награждаването на онези благородни хора, които дават своята помощ това да се реализира. Искам да благодаря на инж. Чимев и на инж. Гущеров за това, което правят и в Дупница. Благодаря и на всички вас, защото всяка протегната ръка в един такъв тежък момент, дори и най-малката сума, която е дадена, е в помощ на една благородна кауза. Защото тук трябва да загърбим политическите пристрастия и да бъдем обединени в името на децата на България. И аз съм убедена, че всяка такава малка стъпка, която правим, като днешната, и във всеки един град, където има такъв сърцат кмет, там, където можем да помогнем и ние като държава, ще помагаме. Защото държавата, заедно с общините, могат да бъдат една много голяма сила в помощ на семействата с репродуктивни проблеми”, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

„Благодаря на всички дупничани, които се включиха в тази благотворителна кауза. Дупница показва, че когато има кауза, винаги се отзоваваме. Всички знаем, че в последно време в Дупница бяха проведени няколко благотворителни инициативи и предстоят още такива. Важното е да сме сплотени и да показваме, че заедно можем да помагаме на хората в трудни моменти”, посочи председателят на ОбС Емил Гущеров.

„Много ми е мило, много ми е драго в навечерието на най-хубавите християнски празници да си бъда у дома. Вие ми дадохте криле и ми дадохте корени. Вие бяхте тези, които ни подкрепяхте през годините и ви благодаря, че отново сме заедно в тази прекрасна кауза. Демографският срив е глобален проблем в цяла Европа, но пред нашата нация стои въпросът дали въобще ще ни има утре. Аз вярвам, че трябва да се борим за всеки един човешки живот. Благодаря ви, че днес сте тук и нека да има повече деца за България”, изрази радостта си председателят на фондация „Искам бебе” Мария Янева, която, както е известно, е дупничанка. Благотворителният концерт стартира с песните на София Илиева – солист на НФА „Филип Кутев“, също израснала в града ни. Илиева подчерта, че винаги с гордост споменава, че от Дупница и най-голямата радост са децата.

Както писахме, в концерта участваха известни изпълнители, както и местни състави.

ВИДЕО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК