Читатели сигнализират: Бизнесменът И. Ганчев фаворит за директор на ИДТН в агенцията на Горновски, читатели: Ако спечели, ще проверява сам себе си

Петър Горновски

Бизнесменът Иван Ганчев, който стъпи здраво в Югозапада и държи контрола над газостанциите и съоръженията с повишена опасност, е фаворит за поста главен директор „Инспекция за държавен технически надзор” към Държавната агенция по метрология и технически надзор.

От целия бранш са втрещени и се чудят дали той ще проверява произведените от фирмата му съоръжения. Ганчев действа с две фирми – собствената и тази на съпругата му. Така той се превръща в един от най-мощните бизнесмени в България.

Първият етап от конкурса за държавната длъжност се проведе вчера. В него участваха още двама кандидати, основен конкурент на Ганчев е Янко Славов, който е работил в агенцията допреди Великден. В конкурсната комисия влизат представители на асансьорния бранш, които впоследствие победителят ще проверява. Това са Николай Маринков, собственик на фирма „Уникен” за асансьори, Дилян Пенчев – собственик на асансьорна фирма.

Съобщиха читатели на вестник „Вяра”.

„Това не е нормално, няма ли тук конфликт на интереси? Самата комисия е подредена от председателя Петър Горновски.

Това не е ли безобразие и своеволие на Горновски?”, пишат още читателите и добавят: „В обявата за конкурса са посочени изискванията и документите, които се попълват от кандидатите. За описание на длъжността е записано „Главният директор ръководи администрацията, която подпомага председателя на ДАМТН при осъществяване на правомощията му по Закона за техническите изисквания към продуктите в областта на техническия надзор на съоръженията с повишена опасност и надзор на пазара на съоръженията с повишена опасност и машините, с изключение на тези, които се предлагат в търговските обекти и осъществява технически надзор и надзор на пазара за съоръженията с повишена опасност в съответствие със същия закон и нормативните актове по прилагането му.“ В заявлението, което е приложено, трябва да се опишат всички заемани длъжности, вкючително и настоящата. Комисия от служители в ДАМТН определя кои кандидати отговарят на изискванията и се допускат до конкурса. Какви указания са дадени на членовете на тази комисия, ще бъдат ли обективни?

Единият от кандидатите е Иван Ганчев Ганчев, който е собственик и управител на фирма „ИВКОМ КОМЕРС“ ЕООД със седалище и адрес на управление: област София (столица), общ. Столична, гр. София, район Подуяне, п.код 1510, бул. „Макгахан”, бл. 71, вх. А, ап. 1. Тази фирма освен дейността, която е обявила в Търговския регистър и извършва, притежава издадено от ДАМТН – ГД ИДТН удостоверение за дейност номер С278/04.10.2007г. за поддържане, ремонтиране и преустройване на парни и водогрейни котли, съдове, работещи под налягане, тръбопроводи за водна пара и гореща вода, преносни и разпределителни газопроводи, газорегулиращи и газоизмервателни станции за природен газ, автомобилни газоснабдителни станции за компресиран природен газ, промишлени и сградни газови инсталации, бутилкови инсталации и газови уреди за природен газ или втечнен въглеводороден газ. Дейността по удостоверението изцяло се проверява от дирекцията, която иска да оглави Иван Ганчев.

Съпругата му Юлия Дечкова Ганчева е съдружник и управител на фирма „ИНСТИТУТ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР“ ООД със същите седалище и адрес на управление, както неговата фирма „ИВКОМ КОМЕРС“ ЕООД. Фирмата на Ганчева изцяло е ориентирана към извършване на дейност, свързана с ГД ИДТН. Има издадени от ДАМТН – ГД ИДТН лицензии с номера 777/22.05.2017г. и 788/21.03.2018г. за осъществяване на технически надзор над всички видове съоръжения с повишена опасност, които не подлежат на надзор от ДАМТН, а от лицензирани фирми. Фирмата на Ганчева проверява ли съоръженията, които поддържа, преустройва и ремонтира фирмата на Ганчев? Прегледите отразяват ли действителното състояние?

Изцяло контролът върху дейността и отговарянето на изискванията на тези две фирми за издадените удостоверение и лицензии се осъществява от ГД ИДТН, която Иван Ганчев иска да оглави. В ДАМТН знаят ли за Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси? Как ще гарантират безпристрастност и съвестно изпълнение на задълженията на обвързан човек? Случайно ли се изисква концепция, а не тест на конкурса? Кой контролира дейността на ДАМТН и какво се предприема, за да не се допускат закононарушения? Целта занижен контрол ли е – как да се изисква от собствените фирми и оттам и от останалите? Животът на хората не е ли по-важен от всичко останало? Докога кадровата политика в ДАМТН ще бъде в ущърб на хората? Горновски, ако не знае какви са дейността и функциите на ДАМТН и си играе с живота на невинни хора, няма ли кой да го спре?”