Управителят на ВиК инж. Иван Витанов: Новият заем от 4,2 млн. лв. няма да вдигне цената на водата в Перник

Съветниците вчера дадоха мандат на Атанас Захариев, който да представи позицията на община Перник на общото събрание на съдружниците

 

Новият кредит, който пернишкото водоснабдително дружество ще изтегли, няма да се отрази в посока нагоре на цената на питейната вода, заяви пред общинските съветници управителят на ВиК инж. Иван Витанов на извънредното заседание вчера.

Той информира местните законотворци и за какво е теглен и как е издължаван старият кредит, изтеглен през 2014 година от предшественика му Камен Каменов. Кредитът е бил в размер на 3 милиона, лихвеният процент – 7,09%, а срокът на издължаване е бил фиксиран на 10 години с една година гратисен период. С него е трябвало да бъдат погасени задължения към Басейнова дирекция, но това не се е случило. Изчистени са едва около 800 000 лв. Парите не са били използвани по предназначение, с тях са били изплащани и задължения към доставчици, данъци и осигуровки, поясни управителят на ВиК – Перник инж. Витанов. Сега той иска да изтегли нов дълготраен кредит от 4,2 милиона лева от „Търговска банка Д” АД-София при лихвен процент 4,48% и срок на издължаване 10 години, който ще позволи да бъде рефинансиран старият заем в размер на близо 2,2 милиона лева, да бъдат изплатени не само задълженията към Басейнова дирекция, а и борчовете към „Водоснабдяване”-Брезник и НАП. Ще се осигурят допълнителни оборотни средства, ще се покрият и други нужди на водоснабдителното дружество. Кредитът ще бъде обезпечен със залог върху настоящи и бъдещи вземания на ВиК и с ипотека на имоти на дружеството – четириетажната административна сграда на дружеството и застроен промишлен имот от 10 декара в Радомир, но заемът няма да доведе до повишаване цената на питейната вода за потребителите, повтори категорично инж. Витанов.

Съветниците вчера дадоха мандат на Атанас Захариев, който да представи позицията на община Перник на общо събрание на съдружниците и да гласува по точките от дневния ред.