Проф. Константинов: Една изстреляна ракета може да предизвика Трета световна война, на никой не му се мре

 

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) идната седмица. Основната тема ще бъде евентуални рискове и заплахи за България, състояние на въоръжените сили и необходими мерки.

Срещата идва на фона на изострените отношения между Съединените щати и Русия, след като войната на думи между Москва и Вашингтон навлезе в нова фаза. Преди ден американският президент Доналд Тръмп предупреди в социалните мрежи Русия и нейните съюзници в Сирия да се приготвят за американските ракети, които ще дойдат “хубави, нови и умни”.

Какви рискове се крият зад тези думи и има ли опасност за България? Според политическия анализатор проф. Михаил Константинов в момента състоянието на българската армия е такова, че не може от нас да се иска участие във военни действия в Близкия Изток.

“От нас ще се иска декларирана подкрепа, която винаги сме давали. Това обаче не е най-важното в момента. България трябва да демонстрира единство – това иска обществото при тези конфликти. Да покажем, че сме единни срещу външните опасности”, категоричен е математикът в “България сутрин”.

Той е на мнение, че в този момент трябва да се запази здравият разум, защото една изстреляна ракета може да предизвика Трета световна война, “а на никой не му се мре”.

Журналистът Асен Агов смята, че свикването на КСНС има смисъл дотолкова, доколкото да се превърне в стимул за развитие на военните сили. “Не бих препоръчал да се бърза с изводи в една ситуация, която е взривоопасна. Москва си дава сметката, че не може да се изправи срещу силите на Вашингтон в Сирия.

В същото време има натиск срещу ролята на Иран в цялата ситуация – става въпрос за оцеляването и интересите на Израел”, отбеляза журналистът пред Bulgaria ON AIR. По думите му засега няма вероятност от избухване на Трета световна война, но има твърде много фактори, които трябва да се вземат под внимание и да не се правят прибързани действия.