Цяло село изпрати загиналия в катастрофата на АМ „Тракия” Юмер Юмер, погребаха и Фатмагюл – тръгнала при дъщеря си в Германия

Фатмагюл ( на малката снимка)

 

Изписаха от „Пирогов” една от пострадалите жени, настанените 10 души в „Св. Анна” нямат промяна в състоянието

 

46-годишният Юмер Юмер и 50-годишната Фатмегюл Шериф бяха погребани в родните си села. Двамата загинаха в жестоката касапница на магистрала “Тракия”, отнела живота на шестима. Юмер е от руенското село Вишна, а Фатмегюл от с. Черноград, Айтоско.

Юмер Юмер

Двамата не са се познавали. Озовали се в автобуса на път за чужбина. Юмер Юмер имал самолетен билет за Франция, където работел от десетина години като строител. След тримесечна почивка в България той хванал обратния път към гурбетчийството. Фатмегюл Шариф пък тръгнала на гости на дъщеря си в Германия. Близките й разбрали за смъртта й в късния следобед в събота. Цели два дни те я издирвали, обикаляли софийските болници с надежда, че ще я открият сред ранените, но напразно. Фатмегюл работела в завод за проводници в Карнобат. “Погребахме Юмер, мир на праха му. Цялото село дойде да го изпрати. Трагедията е голяма. Всички сме разтърсени. Това е жестока съдба, но за жалост нищо не може да се върне”, каза кметът на руенското село Вишна Мехмед Исмаил.
Жена, пострадала при катастрофата на АМ „Тракия” край Вакарел в петък, е изписана от “Пирогов”, където бе приета след инцидента.
Момчето, пострадало при произшествието, остава в детската реанимация на “Пирогов” и в неделя. 13-годишното дете е в стабилно състояние, а направените контролни изследвания показват, че белият му дроб вече е разгънат и притокът на кислород към организма възстановен. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. Майката на момчето вече е изписана от травматологията, където беше приета заради наранявания по ръката.
Другата жена продължава да е в хирургията, без непосредствена опасност за живота към момента. Четвъртият пострадал, откаран в “Пирогов” след катастрофата, беше прегледан и изследван в спешното отделение и след това освободен.
През изтеклата нощ няма съществена промяна в състоянието на пациентите, пострадали при катастрофата, които бяха настанени в столичната болница “Св. Анна”. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. “Те са стабилизирани и контактни”, заяви дежурният лекар. Най-тежко пострадалата жена е на апаратна вентилация. Все още не е отминала опасността за живота на пациентите. В „Света Анна“ бяха настанени 10 пострадали – трима мъже и седем жени.

Пътникът Стоян Атипов пък сподели: “Уплаших се още в първия момент, когато видях автобусът да тръгва надясно. Аз бях зад шофьора, виждах всичко и, общо взето, знаех, че нещата отиват натам. Може би това ме спаси, защото се хванах за нещо около мен и оттам нататък помня, че стоях в безтегловност. По едно време видях как кракът ми се обръща и след това лежах на тревата”, разказва Стоян Атипов – един от оцелелите след катастрофата с автобус на АМ „Тракия” в петък.