Веселин Георгиев

 

Подмина ни кран, който можеше да помогне, има и безчувствени хора, каза 33-годишният мъж от болничното легло

Министър Московски: Автобусът има преглед с всички необходими документи

 

Шофьорът на катастрофиралия на магистрала “Тракия” автобус Веселин Георгиев много съжалява, че не е успял да спаси хората. 33-годишният мъж призна, че се чувства виновен.
По думите му автомобилът, който се е опитвал да го изпревари, се е забил в автобуса, който веднага се наклонил фатално надясно, без да има време за реакция. “Днес се качвам от Сливен първи курс след почивка и ето… Просто не знам този удар как стана и как ме преобърна”, сподели Веселин Георгиев.
“Спомням си всичко. Просто си карах по магистралата, дясна лента, поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва мисля “Рено Меган”. Отправям си погледа напред и я чакам да мине. В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Като удря автобуса в средата, той се надигна. Дръпнах наляво, но автобусът е неуправляем, няма как на две гуми да тръгне на обратната страна”, разказва шофьорът.

“Той беше вече вдигнат, няма никакъв спирачен път, защото той беше вече на две гуми. Реакцията ми беше, че опитах да дам наляво, но автобусът вече беше вдигнат. Явно като дадохме още наляво, се преобърна автобусът”, твърди шофьорът.
“На права отсечка бяхме. Почнахме да блъскаме предното стъкло, за да вадим пътниците. Някои излязоха през люкове, през стъклата. Всички седалки са оборудвани с колани, но никой не ги слага. Ако бяха си сложили колани, щяха да си останат на седалките пътниците. Извадихме колкото можехме. Доста млади хора имаше, повечето бяха за летище. Не искахме да преобърнем автобуса, защото имаше и затиснати хора. Вързахме автобуса с колани, дърпахме го, но нямахме шанс. В този момент мина кран, не спря, а можеше да ни помогне – просто да надигне, за да извадим хората. Значи има и безчувствени хора”, обясни още той.

“Търсех кой е шофьорът на другия автомобил. Каза момичето, че тя е шофьорът. Говорихме, тя беше в шок, както и аз. Плачеше и казваше “Аз съм виновна, аз ви ударих”. Младо момиче, не знам, няма драскотина. Тръгнала да ме изпреварва, чула шум в предна лява гума и се обърнала да намали касетофона, за да чуе шума. В този момент се удря в автобуса. Това каза пред мен и още двама полицаи”, разказа шофьорът.
“Не съм се движил с повече от 95 км/ч. Каквото можах, го направих. Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, защото не можах да ги спася”, каза той, пред Нова тв.
Водачите на автобуса Георги Георгиев и Веселин Георгиев са с валидни документи, отговарят на всички изисквания, каза Ивайло Московски, министър на транспорта, и добави: „Не е задължително ползването на колани.“  „Катастрофиралият автобус притежава удостоверение за техническа изправност. Техническият преглед е направен на 6 февруари 2016 г. Разполагаме с видео и снимки от провеждането на самия технически преглед на автобуса.“ Това  заяви министърът на транспорта Ивайло Московски на специална пресконференция във връзка с катастрофата на АМ „Тракия“, при която загинаха няколко души. Автобусът е вписан в лиценза на превозвача също, добави Московски и отново повтори, че автобусът има преглед с всички необходими документи. „Водачът, който е управлявал автобуса, е Веселин Георгиев. Водачът на автобуса има валидна карта за квалификация до 2019 г., валидно удостоверение за психическа годност до 2020 г. Водачът притежава всички необходими изисквания, за да може да се извършва тази професия“, допълни още Московски.

Московски уточни, че към момента не е задължително да се използват колани. Министър Николай Нанков е категоричен, че магистралата е в перфектно състояние и няма причина инцидентът да е заради инфраструктура.