Вчера патриарсите на православната Антиохийска патриаршия, на Сирояковитската църква и католиците от източен обряд направиха общо изявление по повод ракетните удари по Сирия, извършени от САЩ, Франция и Великобритания. Духовните водачи на християните в Сирия смятат, че въздушните удари са в нарушение на международните закони и няма да доведат до мир, а до ескалация на насилието в Сирия. Те призовават християнските църкви в страните, участнички във въздушните удари, да осъдят действията на военните и да подкрепят световния мир.
Жак Бехнан Хиндо, сиро-католическият архиепископ на Хасаке, посещава села и църкви, разрушени от “Ислямска държава” Снимка: Chris Huby / Le Pictorium/MAXPPP

 

Текстът на изявлението беше публикуван на фейсбук-страницата на Антиохийската патриаршия (тук).

Публикуваме целия текст:

 

“Ние, патриарсите Йоан X (Язиджи), патриарх на Антийохийската православна църква, Мар Игнатий Ефрем II, патриарх на Сирояковитската ортодоксална църква, и Йосиф Ал-Абси, патриарх на Антиохия, Александрия и Йерусалим за католиците от източен обряд, осъждаме тройната и брутална агресия, на която беше подложено нашето скъпо отечество призори тази сутрин, извършена от САЩ, Франция и Великобритания под предлог, че сирийската държава използва химическо оръжие и заявяваме:

  1. Тази брутална агресия е явно нарушение на международните държавни закони и конвенцията на ООН, тъй като атаката е срещу суверенна държава, член на ООН, без никакво оправдание или обоснование.
  2. За нас е твърде голяма болка, че агресията е предприета от едни велики държави, на които Сирия не е причинила никаква вреда, нито ги е засегнала под каквато и да е форма.
  3. Позоваването на САЩ и други страни, че сирийската армия използва химическо оръжие и че Сирия притежава и използва това оръжие, е твърдение, неоправдано и неподкрепено от достатъчни и ясни доказателства.
  4. Тази неоправдана агресия срещу Сирия се случи малко преди международната анкетна комисия да започне своята работа и допринася за подкопаването на работата на тази комисия.
  5. Бруталната агресия разрушава шансовете за мирно политическо решение и води до ескалация на напрежението и много усложнения.
  6. Тази несправедлива агресия насърчава терористичните организации и им дава възможност да продължават своите терористични действия.
  7. Призоваваме Съвета за сигурност на ООН да изиграе своята естествена роля във въдворяването на мира и да не допринася за повишаването на военната ескалация.
  8. Призоваваме църквите, намиращи на територията на страните агресори, водейки се от евангелското учение, да изпълнят своя християнски дълг с осъждане на тази агресия и призоваване на техните правителства към поемане на отговорност в опазването на световния мир.
  9. Приветстваме сирийската арабска армия за тяхната смелост, героизъм и жертвеност, защото това е храбрата армия, която стои бодро да защитава сигурността на Сирия, и се молим Бог да опрости нейните загинали военни, като сме напълно уверени, че тя няма да се прекърши пред терористическите външни и вътрешни агресии и ще продължи своята борба срещу тероризма смело, докато не очисти всяка педя от сирийските земи. Похваляваме храбрите позиции на страните-приятелки на Сирия и на сирийския народ.

Въздигаме нашите молитви и просби за сигурността на Сирия и нейната победа и спасение от всички форми на война и тероризъм. Молим се да се възцари мирът в Сирия и във всички страни по света. Също така се молим за сирийския народ и призоваваме към засилване на усилията за народно помирение, за да се запази отечеството и достойнството на всички сирийци”.

 

Превод: Виктор Дора

Източник: dveri.bg