Роджър Уотърс: „Белите каски“ са фалшива организация за пропаганда на джихадисти и терористи (ВИДЕО)

Легендарният музикант от „Пинк Флойд“ направи любопитно политическо изказване по време на концерт в Барселона в петък 

Български субтитри: Илиян Станчев, dokumentalni.com

Легендарният музикант от „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс заяви по време на концерт в Барселона в петък, че счита „Белите каски“ за „фалшива организация“, която пропагандира в полза на „джихадисти и терористи“.

Уотърс, който е на турне в Европа, коментира желанието на негов познат да се качи на сцената и да каже няколко думи относно предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.

„Той има своето мнение, но аз лично смятам, че греши изцяло. Вярвам, че организацията, която претендира да представлява и която подкрепя, т.нар. „Бели каски“, са фалшива организация, която създава пропаганда за джихадистите и терористите. Това е моето мнение“, заявява Уотърс по време на концерта.

Кадрите бяха публикувани в YouTube от профил, озаглавен „Долу ръцете от Сирия“ и бързо бяха широко разпространени, а медии като Jerusalem Post и The New Arab обвиняват един от основателите на легендарната британска група, че „преповтаря руска пропаганда“. Уотърс е известен с подкрепата за Палестина и призивите към свои колеги музиканти за бойкот на Израел.

Пред зрителите в Барселона музикантът добавя, че вслушването в пропагандата на „Белите каски“ означава, че „ще бъдем насърчени да насърчаваме своите правителства да хвърлят бомби в Сирия“.

„Това би било монументално голяма грешка. Онова, което като човешки същества трябва да направим, е да убедим своите правителства, че не трябва да пускат бомби над хората и със сигурност това не трябва да се случва, преди да сме направили всички необходими разследвания, така че да имаме ясна представа какво се случва“, добавя Роджър Уотърс.

Той подчертава още, че „живеем в свят, където пропагандата се оказва много по-важна от действителността, която се случва на някои места по света“.

Обвиненията на Роджър Уотърс идват ден след въздушните атаки от страна на САЩ, Франция и Великобритания по обекти в Сирия, които бяха представени като отговор срещу предполагаемата химическа атака в Дума.

„Ако искаме някакво бъдеще за тази крехка планета, можем да го създадем като се протегнем едни към други, през всички стени и национални граници, етноси, религии и националности, за да увеличим способността си да си съчувстваме. Да действаме заедно с името на нашите деца, внуци и бъдещи поколения и да запазим нашия свят“, завършва речта си Роджър Уотърс.

Николай Драганов, Барикада