Катя Стефанова от Кюстендил опече уникалната медена торта на Мадейра, призна: 7 г. работих на португалския остров, рецептите събирах от бабите

Кюстендилката с шеф Андре Токев

 

Сладкишът се прави с мед, много ядки и сушени плодове, но оригиналната рецепта се пази в най-строга тайна, трайността на сладката е 1 година

 

Кюстендилката Катя Стефанова замеси и опече най-известната сладка на архипелага Мадейра – Bolo de mel de Madeira, или Медената торта на Мадейра. Майсторката на сладки изкушения обра овациите със сладката, която се е научила да прави по време на 7-годишния си работен престой на португалския остров.

Катя Стефанова и нейният Bolo de mel de Madeira

Сладката е известна със своята  кръгла, сплескана форма и дълъг период на консервация, който може да достигне до 1 година. Прави се от мед от тръстика и е покрита със сушени плодове, обогатена с различни подправки. Този десерт го има само на остров Мадейра, разказва Катя. Няма втори като него, тъй като малцина знаят истинската рецепта.

Медената торта на Мадейра традиционно е свързана с Коледа. Обичайно е да се подготви на 8 декември, Деня на Дева Мария, за зачеване, за да придобие в този период характеристиките, които го правят уникален. “За първи път го правя тук. От остров Мадейра го научих. Там работех 7 години. Оттам каквото съм успяла да разбера от местните баби. Това е най-типичният десерт за там, но се пази в тайна. Трудно се достига до оригинала. Разбира се, има много рецепти публикувани, от различни майстори сладкари, но оригинала знаят малцина и не споделят. Грамажът е 0.400 по традиция. Може да се каже сладкиш, с много ядки и сушени плодове”, споделя 43-годишната Катя.

Любовта и страстта към сладките изкушения при кюстендилката са от години. Не смята, че е научила тънкостите на сладкарството и продължава да се усъвършенства и да се учи от най-големите в тази сфера.