Тереза Мей се задави от притеснение, парламентът я освирка, за това че е прескочила депутатите и се е преклонила сляпо на Тръмп за операцията в Сирия

Тереза Мей: Ударихме Сирия заради националния интерес, не по заповед на Тръмп

Британският премиер заяви, че не се е консултирала с парламента, защото скоростта на действието е била от основно значение

Тереза Мей щеше да се задави от притеснение в парламента по време на изказването си за ударите в Сирия. Мей щеше да се разплаче, но не за ударите, а заради подигравките, с които я засипаха депутатите. Тя беше изправена пред остра критика. Негативните реакции бяха изразени от депутатите с дюдюкане и смях на висок глас. Мей се бори със страшен неуважителен шум към нея.

 

Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че решението й да се присъедини към западните удари по Сирия се е опирало на британския национален интерес, а не на следване на заповеди на президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха ДПА и Франс прес.

Малко преди това лидерът на опозицията лейбъристът Джереми Корбин заяви, че “Великобритания трябва да играе ролята на лидер в търсенето на примирие в този конфликт, а не да получава инструкции от Вашингтон”.
“В наш национален интерес е да осуетим бъдещо използване на химически оръжия в Сирия и да защитаваме световния консенсус, че тези оръжия не трябва да се употребяват. Така че не сме направили това, защото президентът Тръмп го е поискал. Направихме го, защото сметнахме, че това е правилното действие”, заяви Мей.
Тя добави, че има широка международна подкрепа за ударите на САЩ, Франция и Великобритания по сирийски обекти за химически оръжия.

Мей заяви, че не се е консултирала с парламента, защото “скоростта, с която действахме бе от основно значение в сътрудничеството с нашите партньори за избягване на бъдещи хуманитарни страдания и запазване на сигурността на операциите ни”. “Това беше ограничен, прецизен удар на законова основа, която се е ползвала и преди”, заяви тя.

Мей отбеляза, че голяма част от довелите до операцията разузнавателни сведения “са били от такова естество, че не можеше да се споделят в парламента”.”Винаги сме заявявали ясно, че правителството има правото да действа бързо в националния интерес”, посочи Мей.

На въпрос дали ще нареди нови удари, ако в бъдеще се установи, че са били използвани химически оръжия, Мей отговори: “Никой не трябва да изпитва съмнение в решимостта ни да гарантираме, че няма да се стигне до ситуация, в която употребата на химически оръжия е нормализирана”, отбелязва Ройтерс.