50 дупничани, начело с туроператора Илиян Илиев, вдигаха наздравици с националния герой на Албания Скендербег

Групата се разшетна по направлението Елбасан – Тирана – Дуръс – Круя – Берат – Охрид, събра морски спомени през април, въздиша по легендата за нещастната любов на княгиня Теодора Косара

 

Над 50 дупничани въздишаха по легендата за злощастната любов на българската княгиня Теодора Косара и Иван Владимир и се топнаха пробно в морето по време на тур по направлението Елбасан – Тирана – Дуръс – Круя – Берат – Охрид.

Ариергард на туристическото приключение беше известният туроператор на Дупница Илиян Илиев, неговата съпруга Малинка и дъщеря им Екатерина.

Нашенци видяха пирамидата – някогашен мавзолей, сега търговски център, на Енвер Ходжа – първи секретар на албанската комунистическа партия. После сбъднаха летните си мечти още през април, като пошляпаха боси по морския бряг на най-голямото пристанище Дурас.

Обходът мина и през първата столица на Албания Круя, където се е родил националният герой на страната Скендербег. Името му е емблема на най-хубавия коняк, който се произвежда в Албания. Алкохолът е задължителен туристически армаган от страната. Групата събра сили и превзе и цитаделата „Скендербег” и си подари разходка по старата османска чаршия, пълна с какви ли не джунджурии.

Най-силни емоции обаче завихри посещението на манастира „Св. Владимир” в Обасани, където всички се помолиха за много любов и здраве. Манастирът се свързва с легендата за голямата любов между дъщерята на цар Самуил – княгиня Теодора Косара, и княз Иван Владимир. „Тръпки ме побиват винаги от голямата любов, ето и тази завършва с мъченическа смърт на Самуиловия зет. Ама винаги ли е така?”, разсъждава д-р Демиревски. С мислите за голямата любов групата стигна столицата на Албания Тирана, известна като най-слънчевия град в Европа, където се наслади на разкошна панорамна обиколка по централния площад.

Екскурзията мина под неспирни песни, танци и наздравици. Най- активни бяха Илиян, Нели Йовева и д-р Демиревски.