Сашка Васева даде рецепта за постна мусака, призна: Ям всичко, което е дал Бог, без пъпеши

“Кулинарията и аз сме малко скарани”, призна певицата Сашка Васева. Макар и да не може да се нарече майстор готвач, тя умее да оценява вкусната и добре приготвена храна.

От чуждестранните кухни любима на певицата е индийската. Пикантните подправки са една от основните причини, тъй като Васева много ги харесва. Най-странната вкусова комбинация, която е вкусвала, е тази между екзотичното манго и прясното мляко. “Това е индийски десерт”, обяснява певицата.

Решила да го пробва, след като се посъветвала със сервитьора в ресторанта кое в менюто е най-вкусно. Въпреки това мангото с прясно мляко не успява да се пребори за титлата „любим десерт на Васева”. Тя е отредена за грис халвата. “Опитвала съм октопод, но не съм му голяма фенка”, смее се певицата. “В България нямат традиция да го приготвят правилно”, допълва тя. Морските специалитети успяват да заменят месото, което певицата изхвърля от менюто си. “Не съм го спирала целенасочено, просто от малка не го обичам”, казва Васева. Тъй като има фобия от затворени пространства, певицата не е летяла със самолет и не е могла да пробва някои от най-екзотичните кухни. Обиколила е обаче Европа надлъж и шир. В Италия много й харесала пастата дикапесанте. Българската кухня обаче си остава сред любимите й. Харесва вкуса на чушките, които са пълнени с ориз и праз и поднесени със сос бешамел. Не подценява постните зелеви сармички и родопския специалитет пататник. Плодовете също са често срещани в менюто й, пише „24 часа”. Певицата обича да хапва праскови, малини и смокини. “Обичам всичко, което е дал Бог”, смее се Васева. Но това не е напълно вярно, защото от малка не яде пъпеш. Просто вкусът на този плод не й допада. Певицата може да си набави домашни продукти от градината на баща си. Той произвежда домати, краставици, зеле и др. “Има си земя и работи човекът, а и по-добро от домашното няма”, казва Васева. “Като си купиш една готова къщичка извън София, вземаш си едно декарче и е рай. Може и градинка да си направиш”, допълва певицата. Ето и рецептата й за постна мусака:

Продукти:

Около 1/2 кг картофи, нарязани на шайби, 3 тиквички, 1-2 стръка праз, 3-4 моркова, 2 домата, 3 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, олио, 1/2 ч.л. червен лют пипер, 2 яйца, 200 г натрошено сирене и 1 кофичка кисело мляко.

Приготвяне:

Разбъркваме нарязаните на кръгчета тиквички, лука, морковите, единия домат, счукания чесън, накълцания магданоз, черния пипер и солта. Загряваме малко олио в тава и слагаме зеленчуците. Оставяме ги да се пекат, докато омекнат. В друга намазнена тава нареждаме половината нарязани на кръгове картофи, посоляваме леко и разпределяме 1/2 от зеленчуците, като накрая поръсваме със сирене. Отново редим картофи. Разпределяме останалите зеленчуци и отново поръсваме със сирене. Доливаме малко гореща вода в тавата и печем до пълното омекване на картофите. Залейте постната мусака с разбитите яйца с киселото мляко. Връщаме я обратно във фурната за още 5-10 мин.