Драма! Инвалидът Рени от Радомир и синът й с развитие на 2-годишен свързват двата края с 550 лв., премиерът се разплака

Рени и Стефан

Стефан тежи 160 кг и от 4 г. не е излизал от дома си, тъй като е пълнолетен, семейството му няма право да получава помощи

 

Историята на Стефан от Радомир, който тежи 160 кг и от 4 години не е напускал дома си, разплака премиера Бойко Борисов.  Майката Рени изплака мъката си в покъртителен разказ. Още когато бебето проплакало, лекарите уведомили майката, че детето ще расте с множество увреждания.

Бойко Борисов

Тя обаче не се отказва от рожбата си и посвещава живота си на отглеждането му. Днес Стефан тежи 160 кг и от четири години не е напускал дома си. Той е навършил пълнолетие и семейството му няма право на помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания. А Рени, която самата е инвалид, няма право на месечни помощи за отглеждане на дете с трайни увреждания. Семейството оцелява с около 550 лв. инвалидни пенсии месечно и по-голяма част от парите отива за лечение, а предвидените помощни средства като стол за баня и възглавница са неадекватни. След неуспешен опит да бъде чута миналата година, Рени се обърнала към властимащите – ако не могат да осигурят поне елементарни условия за съществуването на двамата, да им осигурят незабавна евтаназия, защото в този си вид битието им е невъзможно.

Мeждyвpeмeннo премиерът публично изрази възмущението си и от друг не по-малко драстичен случай – семейство напуска България и тръгва към Холандия, за да получи детето им адекватна медицинска помощ и грижа и по-добри условия за съществуване. „Социалният министър е на събитие, но искам да видите какъв е случаят с жената с детето, която я гледах сутринта по телевизията. Какъв е този администратор, дето кара жената да обикаля. Ревах, като ги гледах, лично министър Бисер Петков да се занимае, така ли е, както го казват. Няма ли човечност? Държавни пари, заплати взимат. Всичко да се изчисти и да се назначат нови хора” – това е казал Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет.

Вчера стотици родители на деца с увреждания излязоха на протест. Най-малко 20 организации от 10 града се събраха с настояване за гарантиране на лична помощ за хората с увреждания, както и нови политики, свързани с тях. В знак на протест родителите пуснаха черни балони. “Не уврежданията убиват децата ни, а държавата”, “Стоп на геноцида на децата с увреждания” и “Искаме достоен живот за нашите деца”, бяха част от лозунгите, които издигнаха родителите.