Крепостта “Кулата”, Джамията, Часовниковата кула и бившият Младежки дом в Дупница да станат архитектурни забележителности от национално значение

Изглед от Дупница с Часовниковата кула от едно време

 

Искането кметът Чимев изпрати до Министерството на културата

 

Крепостта “Кулата”, Джамията, Часовниковата кула и бившият Младежки дом да станат архитектурни забележителности от национално значение, иска в писмо до Министерството на културата кметът на община Дупница инж. Методи Чимев.

Младежкият дом в Дупница през 80-те години

С промяната на статута им от местно в национално значение ще се даде възможност на общината да осигури много по-лесно и повече средства за възстановяването им, тъй като собственото участие за финансирането от местния бюджет ще бъде в пъти по-малко. За Часовниковата кула и ремонта й с прилежащите части община Дупница кандидатства за финансиране по трансгранично сътрудничество, за Джамията до дни ще бъде обявена поръчката за изпълнител, който да я възстанови, като средствата са изцяло от местния бюджет.

Методи Чимев

“Поискали сме да бъдат определени границите, режимът на опазване и статутът на другa забележителност – “Свети Спас” край село Червен брег като недвижим културeн обект.

За Джамията до дни ще бъде обявена поръчката за изпълнител.

В следващия етап ще бъде подаден Аракчийският мост също за паметник от национално значение, което да ни даде възможност за финансиране впоследствие, с което да го възстановим. Очакваме да направим среща по темата и предложенията ни в културното министерство”, коментира инж. Чимев.
Жителите на община Дупница могат да предлагат сгради и терени, които да бъдат определени като недвижима културно-историческа ценност, като запишат и мотивите си за това. Предложенията да се изпращат на hmuseum_dtsa@mail.bg