Директорът на музея в Дупница Анелия Геренска на честването на 142-ата годишнина от Априлското въстание: Кел Хасан паша се е готвел да опожари града, българофилът Бекир ефенди го е спрял

 

 

Венци и цветя поднесоха дупничани пред паметната плоча на опълченците от града по повод 142-ата годишнина от Априлското въстание в Дупница. За историческите събития, свързани с въстанието и мястото на Дупница в тях разказа директорът на Общинския исторически музей Анелия Геренска. „Турска армия, предвождана от Кел Хасан паша, се е готвела да опожари Дупница, но българофилът Бекир ефенди успял да отклони намеренията им. Местното население му е признателно и в тази чест е кръстена улица “Благодарност”, припомни Геренска. Градът е имал свой представител в четата на Панайот Волов-дядото на историка Христо Меджидиев. “Той попада в затвора, но отново благодарение на Бекир ефенди е освободен”, отбеляза директорката на музеяя.

Кметът на града Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, общински съветници, представители на читалища и граждани поднесоха венци и цветя и почетоха паметта на героите, борили се за освобождаването ни от турско робство.