Майката на страдащата от ДЦП Силвестра от Бобов дол търси 24 000 $ за лечение със стволови клетки в Турция

Силвестра е като затворник у дома, нямаме инвалидна количка, бях на протеста в София, чух, че премиерът плакал, аз плача всеки ден, сподели майката Христина Христова

На 15 май ще има благотворителен концерт в Дупница в подкрепа на момиченцето с участието на Борис Дали и танцьорите на Воин Войнов

 

24 000 долара търси за лечението на дъщеря си Силвестра Александрова самотната майка Христина Христова от Бобов дол. „Дъщеря ми, която страда от детска церебрална парализа и множество други придружаващи заболявания, се нуждае от лечение със стволови клетки в Турция. Аз обаче няма как да набавя сама тази сума и се нуждая от помощ. С подкрепата на община Дупница, които ми предоставиха безвъзмездно за ползване спортната зала, на 15 май ще организираме благотворителен концерт. Участие засега са потвърдили ФТА „Актавис” на Воин Войнов, съгражданинът ми Борис Дали, всички детски състави от Дупница, женската фолклорна група на Мало село… Ще има и други участници, още ги уточняваме.”, заяви майката на Силвестра. Както сме писали, ходенето по мъките за Христова започва, когато Силвестра е на 1 година. След слагане на ваксина момичето развива болестта ДЦП. През 2011 г. на малката е правена операция, която е била жизненоважна. Тогава помощ на семейството са оказали от ПП ГЕРБ, който заплатили за интервенцията. Грижите и разходите по детето, което вече е на 9 година, обаче са тежки и постоянни.

„Аз дори не съм личен асистент на Силвестра, която е с ТЕЛК, 100 % с чужда помощ. Не мога да работя, защото се грижа за дъщеря си, живеем със 930 лв. на месец, но лекарствата са много скъпи. Силвестра е като затворник в собствения си дом. Нямаме подходяща за нея инвалидна количка, тя струва около 3000 лв. Обикновените не вършат работа, защото не са снабдени с нужните колани, които да предпазят дъщеря ми от падане. А тя е палава, постоянно се движи, играе й се. Два пъти подавах документи в социални грижи, сега чакам да повишат лимитите, за да се сдобием със заветната количка. Аз вече нямам ръце. Лекуващият ни лекар ми казва, че Силвестра е добре, като се изключи основното й заболяване. „Личи си, че се грижиш за нея”, ми каза. Аз си зная какво ми коства това. Силвестра ходи два пъти в седмицата на училище при ресурсен учител. Ходим с такси до училището, нося я на ръце по стълбите, а в класната стая я придържам, за да може да седи. Само се надявам да събера парите за Турция.”, разказа Христина.

Тя сподели още, че е била на протестите на хората с увреждания в София. „И какво като протестираме? Премиерът плакал, какво като е плакал, ние плачем всеки ден.”

Банковата сметка, където се събират пари за лечението на Силвестра, е

BANK LEUMILE ISRAEL B.M.

HANASSI BRANCH

„BIOCORRECTION LTD”

IBAN IL77 0108 6600 0000 8370 017

Всеки, който желае, може да помогне и като се свържи с майката на телефон 0894/ 35 12 59