Навиците, които най-много вредят на автомобила

Новите леки коли стават все по-съвършени и “самостоятелни”, но въпреки това все още съществуват причини, водещи до по-бързото им износване. Най-основните грешки, които допускат водачите бяха показани от германски експерти.

Вредните, за колата, навици са много, но на първо място е класирано управлението на автомобил с минимално количество гориво в резервоара. Според експертите това вреди особено много на по-старите автомобили, защото на дъното има много отлагания от некачествени горива, които при празен резервоар навлизат в горивната система и в двигателя.

Идеалният вариант според германците е да се кара с гориво, което е над половината на резервоара и да не се долива малко, а да се пълни до горе. Другият вреден навик, който е пагубен за автомобилите е тяхното претоварване.

Ако често се превишава максимално допустимия товар за един автомобил, то ходовата част се износва много бързо и повредите по нея са неизбежни. Третата и четвърта позиция в този рейтинг са за резкия старт и за карането на високи обороти със студен двигател. Рядкото използване на ръчната спирачка е навикът, класиран на пета позиция, който също вреди на автомобила.