Дупничанинът д-р Стойчо Кацаров: 90% от времето си джипитата прекарват като чиновници, пациентите страдат

Стойчо Кацаров

90% от времето на личните лекари отива за попълването на документи и формуляри, потърпевши от това са пациентите, заяви дупничанинът д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. “Ако сме изгубили времето на лекаря да попълва документи, на пациента сме отнели възможността да бъде прегледан и лекуван адекватно”, обясни д-р Кацаров.

Той дори беше категоричен, че недоволството, което изразиха личните лекари на протеста срещу тромавите административни задължения, които им пречат да се грижат добре за пациентите, трябва да бъде недоволство и на самите пациенти.
Д-р Кацаров коментира още: „След като здравният министър Кирил Ананиев непрекъснато се изненадва от недоволството, което се поражда в здравеопазването, значи той не познава здравната система. По повод протеста той каза, че е изненадан от това, че има протест и от поставените искания, аз си спомням преди няколко месеца, когато имаше протест на пациенти заради наложения мораториум върху въвеждането на иновативните лекарства. Министър Ананиев пак беше изненадан от протеста и от ветото, наложено от президента. Един месец по-късно министър Ананиев беше изненадан от изявлението на професор Камен Плочев относно дълговете на Здравната каса към европейските здравни осигурителни фондове. При проверката, осъществена малко след това, се оказа, че специалистът по инфекциозни болести Камен Плочев е по-добре запознат колко дължи бюджетът на НЗОК, отколкото специалистът по финанси и бюджети Кирил Ананиев. Малко по-късно министърът беше изненадан, че една негова наредба за медицинската експертиза предизвика многохиляден протест пред Министерския съвет на хора с увреждания и той беше принуден да оттегли тази наредба“, коментира д-р Кацаров.