ГЕРБ съветникът Николай Мертакчийски и братя Говедарски от Сапарева баня довършват хотел на руския инвеститор Алексей Мелханов в Паничище, инвестицията е за над 5 млн. лв.

Три финансови групировки с подскоци на бълха реализират план „Супер Паничище”: Алексей Мелханов и Денис Ципулов с тримата сапаревобанци Добромира Тенева, Тихомир Трендафилов и Славейко Стайков, братът на ексфинансовия министър Милен Велчев – Георги и третата – групата на общинските съветници от Дупница, гравитиращи към Братя Галеви – Иван Ибришимов, Вергил Кацов, Станко Станков, Мария Попова и др.

Общинският съветник от ГЕРБ Николай Мертакчийски строи хотел в курорта Паничище. Акционери с него са братята Кирил и Николай Говедарски.

Хотелът се издига точно в местността Сухото езеро в Паничище и се очертава като един от най-луксозните и удобни хотели в курорти. Очаква се инвестицията да надхвърли 5 млн. лв. До него е почти довършена огромна площадка с тенис корт. Грандиозното откриване на хотела е планирано за това лято, ако бъдат преодолени проблемите с финансирането. За вестник „Вяра” Николай Мертакчийски поясни, че де факто хотелът е собственост на руския инвеститор Алексей Мелханов.

„Аз и двамата ми партньори – братята Говедарски, наехме всички хотели на Мелханов за 10 години напред. Освен че стопанисваме „Германея” в Сапарева баня и „Магнолия” и „Рилски езера” в Паничище, се опитваме да завършим и този хотел. Лепим плочки и се опитваме да направим и вътрешното обзавеждане. Строителните материали са с изключително високо качество, купуваме само от фирма „Агромах” ЕООД на Методи Бачев, която се утвърди като водеща фирма доставчик. Изключително сме доволни като клиенти. Стаите са големи, което ще доведе до по-голям уют и лукс за тези, които ще ги ползват.

Тревожното обаче е, че в курорта няма жив турист. Курортът е пуст”, каза общинският съветник.

Мелханов инвестира над 100 млн. в Паничище и Сапарева баня, но като че ли претърпя огромно разочарование и се оттегли. Сега кракът му не стъпва по тези земи. През 2007 г. той и много други бизнесмени бяха запленени от разгръщането на мистериозен проект „Супер Паничище”.

Български еколози обаче успяха да го направят на пух и прах. Сега частично се реализира проектът „Паничище-Езерата-връх Кабул” на софийската фирма „Рила спорт”, който включва 14 алпийски трасета, 27 нови писти с обща дължина 80 км и около 100 хотела. В него се очаква да се вложат над 100 млн. евро с капацитет за 5000 скиори, а легловата база в Паничище да достигне 8000 легла. Но и този проект е на път да бъде съсипан от екологични организации, тъй като противоречал на плана за управление на Национален парк „Рила”. Изпълнителният директор Славейко Стайков не се отказва и фирмата е на път да постигне целите си.

Със съвместно дружество между общината и „Рила спорт” бе построен двуседалковият лифт от хижа „Пионерска” до Езерата. Инвестицията е за над 2 млн. лв. затова и „Рила спорт” държи 76% от дяловете в съвместното дружество с общината, наречено „Атомик инвест” ООД. Общината участва с апортна вноска – терените за строеж. „Рила спорт” успя да ремонтира и пътя между Паничище и хижа „Седемте рилски езера”.

Отсечката е с дължина 3,6 км, трасето е двулентово. Но след много скандали „Рила спорт” стопанисва и хижа „Рилски езера”, която получи от туристическото дружество.

Известно е, че собственици на „Рила спорт” за Добромира Тенева, Тихомир Трендафилов и Славейко Стайков. През 2002 г. Добромира Тенева участва в борда на „Каум хотел мениджмънт” ЕООД, където собственици са кипърска офшорка „Веримарк Маркетинг лимитид” и братът на Милен Велчев, бивш министър на финансите – Георги.

Това са трите групи бизнесмени, които държат курорта. Най-мощната е на вече 50-годишния Алексей Мелханов. Той говори перфектен български. Негов съдружник е Денис Ципилу. Освен трите хотела в Паничище и два в Сапарева баня Малханов има и около 100 дка терени в Сапарева баня, на които възнамеряваше да строи още обекти.

С фирмите си „Планински езера” ЕООД и БИГ успя да купи бившите почивни бази на фармацевтичния и обувния завод в Дупница. После община Сапарева баня, която е собственик на 100% на земите в курорта Паничище, му продаде прилежащите терени. Мелханов участва в конкурс и купи 33 декара от спортния комплекс в Паничище. През 2007 г. голямата софийска фирма за недвижими имоти „Феъплей пропъртис” спечели търг и купи 26 декара в Паничище за 2,56 млн. лв. Направиха първа копка, уж че ще строят луксозен хотел и ваканционни апартаменти, прогнозираха и 50 млн. стойност на инвестицията, обявиха и разгърнатата площ на обекта от 31,8 хил. км и в крайна сметка до ден днешен не са направили абсолютно нищо.

Иначе Паничище се простира на 970 декара площ. Общината успя да продаде около 100 декара. Още около 20 са станали собственост на предприемачи. В курорта имат бази най-вече общински съветници от Дупница като Иван Ибришимов, Вергил Кацов, Мария Попова. Собствен хотел вдигна и строителният техник на Братя Галеви – Станко Станков. Той стопанисва общинския паркинг пред лифта, той събира таксите на туристите за престой. Иван Ибришимов и Вергил Кацов купиха за жълти стотинки общинската вила „Стил” в курорта Паничище. Реализираха в нея инвестиция за много пари и сега тя е едно от най-кокетните хотелчета.

Но най-посещаваното място си остава бившият санаториум в Сапарева баня, сега превърнат в специализирана болница за рехабилитация. Неин собственик беше един от приватизаторите №1 в България – турският бизнесмен Явуз Капаноглу, който беше убит с ножица през май 2006 г. в Долна баня. Трупът му беше намерен в апартамент в почивна станция „Галатея 2002” край Долна баня, която бизнесменът беше купил. Бизнесменът беше собственик на 2% от акциите в „Златни пясъци 2000”. Съпругата на убития бизнесмен Искра е собственичка на още 3 фирми – „Вирджиния Болкан”, „НИМ 98”, „Демур”. Тя има участие и в сдружение ездови клуб „Левски” и специализираната болница за рехабилитация в Банкя. Успя да купи и минералната баня в село Белчин, но миналата година я продаде. Проф. Вадим Поспелов се опитва да сложи всички инвеститори в Сапарева баня в джоба си. Той започна изграждане на огормен здравен център в Сапарева баня инвестицията му е за над 50 млн. лв. Абициозния проект стартира с пълна пара навръх рожденният му ден през февруари, но лично президента на Русия, Владимир Путин спря инвестицията заради негативни изявления срещу него на български политици.

Снимките:
1 Николай Мертакчийски

2 Иван Ибришимов

3 Славейко Стайков

4 Вергил Кацов

5 Мария Попова

6 Станко Станков

6 Методи Бачев

6 Вадим Поспелов