Апаши срязаха каса от 1 т в хотел „Германея” в Сапарева баня, отмъкнаха 20 бона, Н. Мертакчийски: Това бяха заплатите на персонала

Николай Мертакчийски

 

Кражбата е брутална, влезли са през прозореца на кабинета ми, подозирам близки хора, каза Мертакчийски, който стопанисва хотела с Кирил Говедарски

Едрите сапаревобански бизнесмени Николай Мертакчийски и съдружникът му Кирил Говедарски олекнаха с 20 000 лв., след като неизвестни изнесоха касата от хотела им „Германея” в курорта.

 „Кражбата е брутална. Обирджиите са влезли през прозореца в кабинета ми. Това ме кара да мисля, че става въпрос за близък човек. Прозорецът лесно се отваря, той е от алуминиева дограма. Касата, която е 1 тон, е срязана безшумно.

Кирил Говедарски

Никой от персонала не е усетил, че има грабеж. Радвам се, че администраторката не е чула нищо и не е отишла към кабинета, защото това са хора, които за пари може и да убият човек. Много хора каним на гости, имам някого наум, но не мога да посоча някого. На 24-то число даваме заплати. Това бяха парите за заплати на хората ни от трите хотела. Здраве да е, пари се изкарват. Дано полицията си свърши работата. Иначе намериха следи”, заяви за вестник „Вяра” Николай Мертакчийски.

Мертакчийски и Говедарски оставили крупната сума в касата она 21 април, обирът е установен чак в понеделник. Вчера в хотела беше паднала бомба, нито имаше персонал, нито се виждаха двамата съдружници, които сякаш бяха потънали вдън земя. Те са собственици на две фирми – „Рилатурс хотелс” ООД и „Сънидриймс”. С първата Мертакчийски и Говедарски се занимават с инсталиране, производство, монтаж и експлоатация на мрежи и системи за осъществяване на далекосъобщения чрез обществена далекосъобщителна мрежа.

„Сънидриймс” е за строеж, ремонт, обзавеждане на недвижими имоти, осъществява и посредническа дейност с цел продажба. Също така произвежда алуминиева, пластмасова и други видове дограми, стъкларски услуги, търгува с щори, осъществява таксиметрови услуги, бартерни сделки, счетоводни услуги и др.

От няколко години Мертакчийски и Говедарски строят хотел в Паничище в местността Сухото езеро. Инвестицията е над 5 млн. лв. Хотелът е собственост на руския инвеститор Алексей Мелханов. Освен това те стопанисват останалите хотели на Мелханов в комплекса- „Магнолия”, „Рилски езера” и „Германея”. Алексей Мелханов инвестира над 100 млн. лв. в Паничище и Сапарева баня и после отдаде хотелите си под наем.

С пари от Европа Николай Мертакчийски и Кирил Говерадски изградиха туристическа база от дървени сглобяеми къщи в Сапарева баня, общо 3 от по 50 кв., намиращи се точно под параклиса „Рождество Богородично”. Парцелът е закупен от общината, без да съобщават на каква цена. Цялата площ срещу „Света Петка” до главния път за Паничище до местността Извора, над 15 дка, е собственост на тъста на Говедарски – Тодор Попов – бивш лидер на БСП.

Николай Мертакчийски е общински съветник в ОбС – Сапарева баня, по професия той е готвач.

„Най-вероятно това е дневният им оборот. И щом така държат пари, явно не смятат сумата за крупна”, коментират хората в Сапарева баня.

Това е поредният удар на апаши в Сапарева баня, след като престъпна група от Перник обра банкомат в курорта през зимата. Апашите бяха заловени след зрелищна акция на полицията. Извършителите Тодор Богданов, Кирил Митев и Красимир Йорданов успяха да се укрият въпреки полицейската блокада и участието на 250 полицаи, жандармерия, вертолет, дронове. Веднага беше спипан Господин Динев, който подпомогнал триото да се измъкне от Сапарева баня. В крайна сметка всички бяха заловени. Дали сега ще има щастлива развръзка и този случай, не ясно, тъй като не се знае точно кога е извършен обирът. В Сапарева баня се шушука, че в хотела няма камери.