Волният Владимир Колчагов опипва почвата за кметския пост в Банско, ГЕРБ изгнаникът въртял бизнес с червения Костадин Дурчов

Владимир Колчагов и кметът Георги Икономов

Колчагов и бившият му съпартиец К. Загорчин чертали планове за общ бизнес чрез фирма „Графит” ООД, Загорчин: Дружеството няма дейност

 

Владимир Колчагов и Александър Пиришанчин вдигат рязко градуса на политическото напрежение в Банско. Двамата бизнесмени, които въртят най-големите борси за алкохол в курорта и оглавяват партиите ВОЛЯ и ВМРО, са решили да се впуснат в битката за поста на кмета Георги Икономов.

Костадин Дурчов и К. Атанасов

Колчагов подготвя почвата в популярното заведение „Мотиката”. Пиришанчин пък зарибява клиентите си да му гласуват доверие.

„Пиришанчин минаваше за дясна ръка на бившия кмет Александър Краваров и правеше политика на неговия гръб, като притича до някой паметник, за да се снима. И нас агитира, но смятаме, че няма качества за този пост и ако се кандидатира, това означава, че ще се постави в услуга на сегашния кмет Икономов, а няма да е реална алтернатива”, звъняха в редакцията банскалии.

Съветникът Сакарев

В Банско усилено се спряга и името на лидера на ВОЛЯ Александър Весков. „Той е лицето на Марешки в Банско, но конците ги дърпа Колчагов. На Весков не му стиска да се кандидатира, защото е неуверен и предпочита да следва Колчагов, който обаче няма никакъв шанс за кметския пост, тъй като фирмите му са обект на прокуратурата заради неплащане на данъци”, припомнят запознати с политическата обстановка в курорта.

Димитър Русков

„Весков има ски училище и развива бизнес с фирма „Пирин 2000”. Колчагов обаче е като октопод. Беше в ГЕРБ, напусна партията, влезе в редиците на ВОЛЯ. Факт е, че с Весков гласуват с две ръце всички предложения на ГЕРБ в Общинския съвет. Когато беше в ГЕРБ, с другия крак Колчагов беше в БСП. Лидерът на БСП Костадин Дурчов е негов пръв бизнес партньор и съдружник. Навързали са се като свински черва”, разказаха по телефона банскалии.

Георги Главчев и Владимир Колчагов в средата

Преди време от сдружение „Бъдеще за община Банско”  изпратиха сигнал в редакцията, в който твърдят, че разкриват цялата политическа и финансова схема на местните управници.

Бл. Кишев, Загорчин, Ев. Тренчева и М. Бистрин

 „Колчагов е в много близки бизнес отношения с общинския съветник и председател на БСП в Банско Костадин Дурчов, който с всички сили на местните избори работи в полза на ГЕРБ, предавайки идеалите и принципите на БСП.

Ето някои от фирмите, обслужващи интересите на тези двама „политически лидери”: „Кей Ес Ви Ато” ООД Владимир Колчагов и Костадин Дурчов и „Кей Ес Ви” ООД  Владимир Колчагов и синът на Дурчов-Иван Дурчов.”

Потърсихме за коментар за странната комбина Костадин Дурчов. Той обаче беше в чужбина, изпратихме му сигнала на пощата. Той беше категоричен: От 2013 г. фирмата не съществува. Отношенията ни с Колчагов са изключително хладни. Тогава всъщност влязох и в политиката.” Съидейникът на Дурчов Костадин Атанасов, който е общински съветник с него, потвърди: „Костадин Дурчов уволни много хора от ГЕРБ, т.нар. калинки в момента, в който стана зам. областен управител на Благоевград. Това беше една от осдновните причини Дурчов и Колчагов да кръстосат шпаги, тъй като Колчагов тогава все още беше от ГЕРБ. ”

„Как Дурчов и Колчагов успяха да се сдобият с имоти и апартаменти по Черноморието, София и Благоевград?”, обаче питат от сдружение „Бъдеще за община Банско” и още: „Как придобиха имоти за милиони и фабриката на бизнесмен от Италия?

Колчагов е в много близки отношения и с лидера на ДПС в района и бивш общински съветник г-н Юсеин Туталъ, с когото отново имат общи фирми, извършвайки обществени дейности по време на предишното управление, като поддържане и ремонтиране на пътища.

Владимир Колчагов има обща фирма и със съветника от ГЕРБ Костадин Загорчин е поставил още един съветник под своята шапка чрез фирма „Графит” ООД, в която е съдружник”, пише в сигнала.

Справка в Търговския регистър показа, че управител на фирмата е Иван Пачеджиев, негови съдружници са Костадин Загорчин, Светломира Клечерова и Владимир Колчагов.

Потърсихме Костадин Загорчин за коментар по темета как успява да балансира бизнес интересите и политическата си дейност. „Фирмата не осъществява дейност и никога не е работила, аз съм с най-малък дял. Въпрос към управителя е защо не я закрива.”

В момента в местния парламент като общински съветници се настаниха най-мощните бизнесмени в Банско, като представители на коалиция „Бъдеще за община Банско”. В състава влизат Димитър Русков, Иван Сакарев и Георги Главчев, но те не са опозиция и винаги са декларирали, че са с ГЕРБ, нямат нито едно критично изказване и мълчат като риби. Това е мегасдружението на бизнесмени, гравитиращи към строителя на втората кабинкова линия Цеко Минев. Русков е бивш шеф на РДГ – Благоевград, но сега има частен бизнес. Иван Сакарев има ски училище в Добринище и Георги Главчев работи към концесионера на лифта. Кандидатът им за кмет Михаил Рахов беше кандидатът им за кмет и за малко не отиде на балотаж.

ОбС-Банско е в състав Петър Галчев (ГЕРБ), баща му има механа в Добринище, Евгения Тренчева (ГЕРБ) учителка, Иван Тонин, Благой Кишев (ГЕРБ) – директор на горското в Добринище, Костадин Загорчин (ГЕРБ) шефът на ВиК, Александър Весков (ГЕРБ), Димитър Русков, Иван Сакарев и Георги Главчев, от коалиция „Бъдеще за община Банско”, Костадин Дурчов и Костадин Атанасов от БСП е управител на една от най-големите фирми за алуминиева дограма в България, Ангел Недялков – най- вероятно ще влезе на мястото на Александър Краваров, Георги Думанов и Петър Баряков от коалиция „Заедно за община Банско”. Владимир Колчагов (ВОЛЯ).

 

СНИМКИ

 

01 Вл. Колчагов беше дясната ръка на кмета Икономов.

02

03 Съветникът Сакарев

04 Димитър Русков.