С индустриална зона от 250 дка кметът К. Котев раздвижва бизнеса в Сандански, призна: Изпуснахме голям инвеститор, защото нямахме нужния терен

Кирил Котев

 

С 1 800 000 лв. по проект оборудват Първо основно училище, ремонт чака и пътят за Мелник 

Община Сандански има одобрени проекти за 1 800 000 лв. по Програмата за селските райони, съобщи кметът Кирил Котев. С него разговаряме по актуални теми, касаещи развитието на курортния град, както и за инвестициите, които общината привлича.

 

  • Г-н Котев, хората следят с голям интерес проектите, по които Вие и Вашият екип работите. Какво предстои?

  • Готвим много проекти, ще участваме с проекти по програма „Региони в растеж” за енергийна ефективност на многофамилни сгради. По Програмата за развитие на селските райони кандидатстваме за ремонти на много улици и площади, ремонти на училища и детски градини.

Кметът Котев на откриването на обновената детска градина „Първи юни” в града

По Програмата за селските райони имаме одобрени проекти за 1 800 000 лв. Така ще осигурим нужните чинове, бюра, лаптопи, интерактивни дъски за Първо основно училище.

 -Подготвяме съвместен проект с Македония за корекцията на река Бистрица в района на село Лиляново, отново по програма „Региони в растеж”.

Пътят за Мелник ще бъде основно ремонтиран. Вече мина обществената поръчка. Говорим за отсечката от Е-79 до градчето. Мостът преди Мелник ще стане двоен, ще поставим и ново осветление по населените места. Борим се да асфалтираме и селата Струма, Лебница и Вълково. Чакаме акт 16 на северната дъга, всеки момент ще бъде готова и южната дъга.

В годините назад не е упражняван достатъчно контрол, а може би е имало и мълчаливо съгласие част от канализацията на живеещите около реката в село Поленица да е свързана с дъждовните води. Установихме, че в реката тече вода, без да е валяло, ясно е, че дъждовната вода трябва да тече само при дъжд. Така се получаваше, че всички, живеещи около река Санданска Бистрица, през лятото не можеше да си отворят прозорците. Работим по включването към канализацията на тези хора.

Обновяването на детската градина е по проект за 362 690 лв.
  • Какво е състоянието на река Струма, имате ли проблеми с Гърция, защото на сайта на Европейския съюз те протестират заради замърсяването на реката, която минава през тяхната територия?

  • Река Струма е много по-чиста, откакто тежката промишленост в Перник спря работа.

  • Но те искат тук, на ваша територия, да бъде изградена пречиствателна станция, такава има само в Благоевград?

  • Има такава в село Вълково. Трябва да имаме и една в града, но заради фалстарта на водната асоциация в региона това не можа да се случи.

  • Педиатрично отделение в болница „Св. Врач” щеше да бъде закрито, ако Вие не се бяхте намесили.

  • Двете лекарки, които го обслужваха, не издържаха на натоварването и напрежението. Особено през зимните месеци по време на грипната епидемия стана страшно. Те поставиха въпроса, че ще останат само ако се доокомплектова с персонал отделението. Ако не беше станало това обединение с болницата с Петрич, това отделение отдавна щеше да е спряло работа. Успях да намеря две лекарки и ги убедих, че си заслужава да дойдат да работят и живеят в нашия град. Детското отделение отново отваря врати на 14 май.

  • Как трайно може да се реши дефицитът на медицински кадри в Югозападната болница?

  • Саниране на сграда в Сандански

  • Това е проблем за цяла Европа, не достигат 1 млн. лекари. Този недостиг се чувства особено силно в по-бедната част на Европа, защото миграцията е към по-богатите държави. Когато си от провинцията, този недостиг е още по-голям. Младите лекари остават в София или заминават за Германия. Вариант за нас е да направим една финансово стабилна болница, която да няма задължения, и заплатите да се плащат редовно.

  • Какви са заплатите?

  • Не може да се сравняваме със София, но от няколко месеца са много добри, увеличихме ги. Но лекарят не идва само заради заплащането, идва и заради качеството на живот. Градът трябва да отговаря на критериите им. Всяка седмица имаме постановка в театъра, киното ни е едно от най- модерните с най-модерното оборудване в България, имаме 110 места. Имаме три големи фестивала, имаме спортни събития.

  • Доколко са верни слуховете, че има лекари и от други отделения, които искат да напуснат, например гинекологията?

  • Ако не беше болницата в Петрич, това отделение щеше да затвори, защото там са само двама лекари. Финансово болницата е добре, повишихме нивото на компетенция.

  • Кирил Котев на откриването на киното в Сандански

  • Дойдоха ли повече пари?

  • Да, защото когато имаме 3-ма лекари, отделението е второ ниво, когато са петима – трето ниво. Това означава, че за една и съща операция след обединението получаваме повече пари. Ако оперираш апендикс и отделението е второ ниво, болницата получава 1100 лв. А ако е вторио ниво, при същия екип се плаща 2000 лв. Затова обединението с Петрич е изключително важно. Така излязохме на печалба, още на третия месец. Това надмина и нашите очаквания. Вече увеличихме заплатите с над 20%.

  • Градоначалникът открива нов административен център в община Сандански

  • Има ли възможност общината да подпомага болницата?

  • Да, ние го правим. Вече втора година, откакто съм кмет, сме поели храненето на болните. Това е 300 000 лв. на година. Но това е само за Сандански. Като материална база и финансиране болницата е добре.

  • Паркът и зелените площи в Сандански са впечатляващи и добре поддържани. Но възнамерявате ли да предприемете озеленяване и в крайните квартали?

  • Сега започва кампанията по поливането. Тя ангажира над 28 човека. Паркът е изключително голям. Двата парка са от по 500 дка. Имаме още един голям парк в жк „Спартак”. Голямата новина е, че в момента кандидатстваме за изграждане на поливна система в парка, което би освободило автоматично 30 човека от тази дейност. Така тези хора ще бъдат веднага пренасочени към озеленяване на кварталите. Поливната система е на стойност около 400 000 лв., тя напоява в определени часове от денонощието. Ние сме готови с проекта, защитили сме го и чакаме одобрение.

  • Сандански е общината с най-голям брой села. Като територия общината е по-голяма и от Благоевградска област, какво правите за селата? Каква е стратегията Ви за съживяване на селата?
    – Имаме 54 населени места, колкото Петрич. Затова в момента правим промишлената зона на Сандански до село Дамяница. Там терените са подходящи, другата ни идея е да спрем миграцията от селата към града. Теренът е така избран, че да е между няколко големи села. До края на годината инфраструктурата трябва да е готова. Проблемът е, че теренът е държавен, а не общински, тече процедура по прехвърлянето, която отнема време. Тази зона я правим съвместно с Министерството на икономиката. В момента изготвяме плана, вадим данни каква е отдалечеността от път, от ел. захранване, газ, вода и в момента текат сметките. Средствата са заложени в държавния бюджет в перото за изграждане на индустриални зони. Не мога да кожа колко струва, но колкото и да струва, ще се направи, парите са предвидени.

  • Ще успеете ли да привлечете големи инвеститори?

  • Големи не, защото големите инвеститори искат големи терени за себе си от над 20 дка. Нашата общо е 250 дка, разделена на терени от по 5 и 7 дка. Затова чакаме по-малки инвеститори. Ние не искаме тежка промишленост, държим на природата и туризма, а и нямаме капацитет за това.

  • Кога да очакваме първия инвеститор?

  • До края на годината, но не в тази зона, а на друго място. В момента текат преговори и не искам още да издавам плановете ни. Планираме 40 нови работни места. Догодина трябва да е готова и индустриалната зона. Вариантите са два – бизнесмените ще имат възможност да закупуват терени в една част от зоната, в друга ще ги отдаваме под наем. Могат да вземат земята и на преференциални цени и без търг. В зависимост от това колко работни места разкриваш, получаваш клас, от който зависи цената. Тя върви от 20 000 лв. до 40 000 лв. за дка, най-тежкият вариант за бизнесмена е търг. Изпуснах инвеститор за клас А. Той искаше над 20 дка в Сандански, но ние нямахме терен. На пътя сме на магистралата, жп линия, на две граници сме и трябва да се възползваме.

  • Ще спрат ли бойкотите в Общинския съвет?

  • Не, колкото повече се доближаваме до изборите, толкова по- агресивен ще става Общинският съвет. 10 са политическите партии в ОбС.

  • Какво е състоянието на общинските дружества УВЕКС, „Стройконтранс” и болницата?

  • На печалба е УВЕКС, болницата реинвестира печалбата в оборудване и заплати, а „Стройконтранс” покрива разходите си.

  • Защо „Стройконтранс” продава техника?

  • Да, има продажби на техника, но само на морално остарялата. Става въпрос за бракувана техника, която не беше в движение. Важното е, че купуваме нова техника и сме пуснали обществена поръчка.

  • Още има преливащи кошчета за боклук из града.

  • Проблемът идва от магазините и търговските обекти. В края на деня те изнасят кашоните, почистват магазините и заливат всичко. Говорихме и поискахме точен час, когато ще изхвърлят боклука, за да го вдигаме веднага. Също така уведомихме и фирмите, които изкупуват вторични суровини, така ще има и сделка.