Румен Радев обвини ГЕРБ, че са евроатлантици само на думи

Румен Радев

 

Задочните атаки между президента Румен Радев и ГЕРБ вече са главно на тема “евроатлантизъм”. Седмица след като Радев бе обвинен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че иска да вади България от ЕС и НАТО, сега президентът отвърна със сходни обвинения към опонента си.

“Как да очакваме да бъдем приети в Шенген и в еврозоната, когато властта насажда убеждението, че тук няма консенсус относно нашата европейска принадлежност?”, запита риторично Радев в сряда пред репортери и допълни, че колкото повече се дават клетви към евроатлантизма, толкова повече ни отдалечават от Европа. Според него нашата корупция е видима и “отвъд океана” и е отразена в доклада на Държавния департамент на САЩ.

“Има политици, които водят война с българската държавност, сами виждате какви лъжи се тиражират в медиите. С дискредитирането на президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България, и то в разгара на европейското председателство. Колко струват техните евроатлантически идеи, след като деградират армията и заблуждават нашите съюзници?”, продължи с критиките към управляващите Радев.

Той допълни, че ГЕРБ прави опит да приватизира европейската идея за лични политически цели.

“Какви европейци са тези политици, след като допуснаха корупцията, бедността и несправедливостта да се превърнат във визитка на страната ни, а България да бъде изхвърлена от европейската карта, що се касае до свободата на медиите?”, продължи той.

В отговор на въпрос дали е провел среща с министрите по заръка на премиера, за да го осветлят за борбата с корупцията, президентът каза, че ако Борисов счита, че някой друг трябва да контролира министрите му, то той трябва да инициира промени в Конституцията.

Скандалът между президента и ГЕРБ се разгоря с нова сила по време на последното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, който бе посветен на проблемите на сигурността. Тогава Цветанов обяви, че президентът е предложил позиция на КСНС, с която иска да извади България от ЕС и НАТО. След това обясни, че държавният глава откровено “гледа на изток”. Румен Радев отвърна, че Цветанов вероятно е функционално неграмотен, защото не може да разбере елементарен текст. Президентът продължи критиката си към ГЕРБ, че не изпълнява обещанията си за увеличаване на бюджета за отбрана.

В предложената от президента позиция на КСНС наистина се направи опит да се коригира позицията на правителството в подкрепа на ударите на Запада срещу режима на Асад заради употребата на химическо оръжие. В проекта на Радев се посочва, че ударите “покачват риска от ескалация на напрежението в региона” и са били предприети без резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Такава е позицията на Москва.

Нападките продължиха и през уикенда, след като Цветанов обяви аргументите на Румен Радев за “махленски”.

“Не сме влезли в политиката, за да водим махленски спорове”, каза заместник-председателят на ГЕРБ, след като бе обявен за функционално неграмотен. “За мен това съвсем не е махленски дебат. Това е режисирана кампания и тя не е първата”, отвърна президентът в сряда.