Опозицията в Сапарева баня удави закона, спря наредбата за минералната вода на кмета Гелев, налива я приоритетно в „стратегически обекти”

Председателят на ОбС Иван Куйов и кметът Калин Гелев

Съветниците на Сашо Иванов в комбина с О. Пехливански от БСП, Г. Тодоров и Д. Ранова от БДЦ гласуваха за дебит от 0,5 л в сек, договор за минерална вода има и съпругата на екскмета с фирма „Сима”

Минералната вода в Сапарева баня ще се лее към избрани хора, а не към всички, които имат право, това скандално решение наложиха общинските съветници от опозицията, начело със съветниците на екскмета Сашо Иванов от сдружение „Отечество” – юриста Костадин Николов, строителния предприемач Йордан Кацарски, сина на ексфинансистката Калинка Андрева – Светослав Андреев и Георги Попмихайлов.

Георги Тодоров, Даниела Ранова, Христо Милтенов, Калин Базиргянов и Николай Мертекчийски

 

В комбината участваха още общинският съветник от БСП Орлин Пехливански, Георги Тодоров и Даниела Ранова от БДЦ. Седморката успя да бойкотира предложението на кмета Калин Гелев и групата му от ГЕРБ минералната вода да се предоставя срещу критерий на заявители по 0,2 л в секунда. Така те наложиха своето количество на водата да е по 0,5 л в секунда, което се превръща в неограничено количество с последна добавка “за стратегически обекти”. Седморката успя да вземе в свои ръце разпределението на минералната вода с решението да не спазва ограничението в количеството от 0,5 л в секунда, а водата да се лее, „когато става дума за обекти от стратегическо значение.”

Николай Фарфаров, Орлин Пехливански, Костадин Николов

Това решение на опозицията сложи кръст на входираната на заседанието вчера от кмета Гелев нова наредба за водоподаването на минералната вода.

„Шокиран съм. Това решение е абсолютно незаконно и би трябвало да бъде отменено. Съветниците от опозицията не можаха да ми обяснят какво значи стратегически обект. Всички хотели и къщи за гости на територията на Сапарева баня са еднакво стратегически. Количеството на водата обаче се определя от броя на леглата, от кубатурата на басейните, от наличието на паркоместа на обекта. Всяка екстра носи точки. Именно точките определят количеството на водата, а не изразът стратегически обект. Минералната вода е ограничен ресурс и ние като ръководители на тази община сме длъжни да я пазим”, заяви кметът Гелев, който през 2015 г. в качеството си на съветник дори успя да наложи вето на предшественика си Сашо Иванов и екипа му, които щедро раздаваха минералната вода на всеки, който поиска, та дори и за отопление.

Опозиционерите Йордан Кацарски, Георги Попмихайлов и Светослав Андреев

„В списъка на богопомазаните е и съпругата на бившия кмет Иванов – Силвия, на чието име се води семейната строителна фирма „Сима”. Работниците на фирмата и в момента гледам, че работят по строителните площадки на общината, без да са спечелили поръчки от общината. Те влизат като подизпълнители на фирми, които печелят строителните обекти. Те просто са пробивни”, разкри кметът Калин Гелев.

Любопитна подробност е фактът, че на предсесийното събиране ден преди заседанието на ОбС същите общински съветници от опозицията са поздравили кмета Гелев за изготвената от него наредба за водоподаването на минералната вода с фиксираното количество от 0,2 л.

„Какво се случи през тази нощ с вас? Снощи бяхте на моето, а сега изведнъж излизате с коренно противоположна позиция. С кого спахте или по-точно с кого будувахте? Кой ви наля нов акъл? Минералната вода не ви е бащиния. Къде е и методиката ви, защо не изработихте критериите? Защо влизате в противоречие с всички нормативни актове?”, засече седморката Калин Гелев.

Пред вестник „Вяра” адвокат Костадин Николов заяви: „Още преди половин година избрахме комисия за изработване на наредбата. В нея влезе председателят на ОбС Иван Куйов, Георги Тодоров, Николай Мертакчийски от ГЕРБ, Николай Фарфаров от БСП, Георги Попмихайлов и зам.-кметицата Евелина Нешева. Всички ние изработвахме наредбата, на много заседания я коментирахме. Ние от опозицията направихме предложенията, които искахме, а после видяхме, че на сайта на общината кметът е качил различна наредба от тази, която ние предложихме. Разбира се, кметът има право да внесе наредбата и той го направи. Ние сме против ограничението от 0,2 л, защото смятаме, че така градоначалникът бойкотира големите инвеститори. Затова решихме да премахнем ограниченията. Вода има достатъчно.”

За коментар потърсихме и юриста на община Сапарева баня Милен Попов: „Категоричен съм, че решението на общинските съветници е незаконно. В този му вид всеки бизнесмен, който спечели симпатиите на опозицията, може да получи колкото вода иска. Стойността на минералната вода в Сапарева баня е ниска – само 58 ст. Николов и хората му така и не можаха да представят критерий що е то стратегически обект. За чешмяна вода на „Кюстендилска вода” хората плащат по 2,50 за кубик. Тази разлика не е нормална. Не зная дали решението ще бъде върнато от областна управа, но решенията на Общински съвет са на мониторинг в прокуратурата. Тя би трябвало да се самосезира и да отмени това решение, тъй като в него са заложена предпоставка за облагодетелстване. Що се отнася до наредбата, присъствал съм на всички заседания, свързани с изготвянето й. Категоричен съм, че Николов и компанията му не са внесли в общината и Общинския съвет нито едно листче. Техният принос се изразява само в устни съвети и предложения. Кметът Калин Гелев си води записки, след което изкова наредба, която е съобразена с всички нормативни актове. Решението на седемте общински съветници безспорно е скандално.”

Миналата година на заседание на Общинския съвет зам.-кметът Ивелина Нешева обяви, че 8 фирми в курорта имат сключен договор за ползване на минерална вода. Всички те плащат по 1 лв. на кубик. Сред тях са фирата на екскмета Сашо Иванов – „Сима” ООД, „Сдружение спорт за цялото семейство”, „Фрида БГ” ЕООД, „Аника”, „Фактор” ЕООД към Медицински център „Св. Иван Рилски 2003” ООД, „Рила Мегатур”, „Аника 06” ЕООД и др. Фирмите са внесли в касата на общината 47 000 лв.

На заседанието вчера стана ясно, че общината спестява до 50 процента от разходите за отопление благодарение на минералната вода. “Освен за лечебни цели и СПА туризъм, с проект от 2003 г. водата в Сапарева баня се използва и за отопление на общинските сгради. Административната сграда на общината, ОУ “Христо Ботев”, ОДЗ “Св. Анна” и читалище “Просветен лъч – 1904″ са обществените сгради, които се отопляват с геотермална енергия”, каза кметът Гелев. Той посочи, че отоплителната система е екологично чиста и щадяща природата. “Това е една добра енергийна ефективност, с която се спестяват голяма част от разходите за отопление. Със спестените средства можем да си позволим подобряване на материалната база в общинската среда”, допълни кметът на Сапарева баня.