Пламен Георгиев поиска “Антикорупция” да може “поне да задържа лица”

Пламен Георгиев

 

Минути след като парламентът попълни състава на новата антикорупционна комисия, нейният председател Пламен Георгиев пожела още по-широки правомощия. В четвъртък пред журналисти в Народното събрание той каза, че органът трябва да може “поне да задържа” лица.

Георгиев даде пример с показния арест на кметицата на община “Младост” Десислава Иванчева, който е и първата подобна акция на новосформираното звено. “Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-тата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Иванчева. Това не го направихме ние”, каза той.

 

Изпълних си обещанието за задържани “хора с пари”

 

“Казах, че ще бъдат задържани хора с пари. Мисля, че изпълних първото обещание, което дадох. Оттук нататък продължаваме по същия начин”, каза Георгиев.

Той очевидно имаше предвид “обещанието”, което даде в началото на март, след като Народното събрание го избра на поста. От думите му днес не стана ясно дали още тогава е имал предвид кметицата на “Младост” Десислава Иванчева, при положение че първата документация, уличаваща според обвинението Иванчева, че иска подкуп, е от 13 април – месец по-късно.

Попитан дали следващите арести ще бъдат така показни, Георгиев каза, че всичко зависи от това къде ще бъдат задържани лицата.

“Ние не можем да им казваме къде да получават подкупа. Ако го получат в центъра на София, както е конкретният случай, ще бъдат задържани в центъра на София. Ако го получат пред моя кабинет, ще бъдат задържани там”, каза Георгиев.

Както и в досегашните си изявления след ареста на Иванчева, той не показа никакво смущение от показността на акцията и накърненото достойнство на арестуваната, която престоя повече от пет часа окована с белезници на централно кръстровище в София.

Георгиев съобщи, че се разследват още хора от властта. Всеки един случай бих разследвал, няма чадър над никого, декларира той.