Кирил Механджийски стана основен свидетел срещу колегите си, обвинени в организирана престъпна група

 

ГДБОП шпионирали с камери сградата на ДАИ-Благоевград месеци наред! Според спецслужбите всичко започва още през месец ноември на 2017 година, когато в Главна дирекция за борба с организираната престъпност е получен сигнал за стройна схема за изнудване на транспортни фирми в Югозапада от служителите на ДАИ-Благоевград.

Благодарение на служителка от регионална дирекция  “Автомобилна администрация” Благоевград  антимафиотите успели да монтират специални разузнавателни средства чрез системата на СОТ в сградата и стаите на инспекторите, където се съхранявали документите на фирмите. Така, след събраните солидни доказателства със снимков и видео материал антимафиотите успели да привлекат, като агент инспектор Кирил Механджийски.

Инспекторът дори вече е направил пълни самопризнания, за това, че и той подобно на колегите си взимал рушвети. С оглед на сигурността си обаче, и за да отърве пандиза, той съдействал на разследващия служител от БОП-Благоевград Велко Мешков, който всъщност го спасил от повдигане на обвинение срещу него.

Освен, че е направил самопризнания, Механджийски е обещал и пълно съдействие на службите с уговорка да спаси кожата.  С цел да не бъде привлечен като обвиняем инспекторът се срещал с представители на фирми, на които вече бил взимал рушвет, извинявал се и връщал част от сумата, която му се полагала.

Механджийски е подал информация и за стая № 6 наречена “Гълабарника”, където инспекторите проверявали транспортните фирми и след работния ден делили рушвета.

В съдебна зала разследващият полицай от БОП-Благоевград Велко Мешков преразказа какво се случва в “Гълабарника”, като се позова, че разполага със СРС- записи, снимки, звук с шум на броене на банкноти, и как става предаването на парите в плик под документите на проверяваната транспортна фирма.

В съдебна зала стана ясно още, че има събрани СРС още от 2017 година, но досъдебното производство е образувано през 2018, което означава, че най-вероятно има приложени разузнавателни средства в нарушение на закона.

Защитите на обвиняемите реагираха остро срещу обвинението на спецпрокуратурата за организирана престъпна група при положение, че инспекторите работели в екип по двама. Още повече актовете, за които се коментира, че са повод за корупция се разписват само и единствено от началникът на ДАИ-Благоевград вр.и.д. Ангел Костурков, което според адвокатите противоречи на обвинението.

Освен Кирил Механджийски и служителят на БОП Велко Мешков има свидетелски показания от представители на счетоводни къщи и транспортни фирми от Благоевград и Петрич, сред които Елена Гямчева и М. Мескова.

Над 100 служители на службите се включиха при ареста на 11-те служители на ДАИ и разпитите на близо 30 свидетели от счетоводните къщи в Петрич и Благоевград.

Към 9:00 часа Антимафиотите окупираха сградата на Държавната автомобилна инспекция в Благоевград, където извеждаха служителите на инспекцията оковани в белезници. Сред които Росен Марков, Бойко Ханджийски, Красимир Иванов, Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев, Райко Динев и Димитър Туджаров.

След разпознаване на личните автомобили паркирани до сградата на управлението се предприеха и претърсвания на жилищата обитавани от задържаните. Всички 11 души бяха задържани за 24 часа в арестите на 01 и 02 РУП-Благоевград.

По разпореждане на наблюдаващият прокурор Петър Белчев задържаните бяха привлечени като обвиняеми в организирана престъпна група и 10 от тях оствени за още 72 часа в софийския арест ГМ. Един от обвиняемите Райко Динев е настанен в благоевградската болница във влошено здравословно състояние.

Вчера най известните адвокати от Благоевградска област, сред които Албина Анева, Спас Велков, Пенко Ненов, Красимир Аврамов и колегите им от София отложиха дела и служебни ангажименти, за да спасяват арестуваните служители на ДАИ-Благоевград.

След близо 8 часа заседание на спецсъда, късно снощи шестимата служители на ДАИ Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев и Димитър Туджаров останаха в ареста.

Съпругът на спецпрокурорката Ирина Арменова – Янчева – Ангел Янчев, братът на главният секретар на Министерството на транспорта Росен Марков, Красимир Иванов, който в деня на задържането му бил в първи работен ден след отпуск и Бойко Ханджийски, който близо два месеца бе вр.и.д. на ДАИ-Кюстендил са четиримата служители на ДАИ, които снощи бяха освободени от ареста срещу по 5 000 лв гаранция.

На 3 май адвокатите на задържаните ще обжалват решението на Специализирания Наказателен съд и ще поискат по-лека мярка, както на освободените им колеги с парична гаранция.