ОбС съветникът Аспарух Костадинов: Държавата има пари, те са в хора като екссъдията от Сандански Илия Янев, обвинен в точене на ДДС, да върне на хазната 2-та млн. лв.

Илия Янев

Страхувам се за живота си и за живота на семейството ми, но ще свидетелствам, оказва се натиск срещу свидетели по делото „Илия Янев”

 

„Няма да се откажа от делото, което заведох чрез прокуратурата, срещу бившия съдия от Сандански Илия Янев”, каза за вестник „Вяра” съветникът от Сандански Аспарух Костадинов и добави: „Хората ме спират и ме питат „акцията на жандармеристите в дома ми и в дома на баща ми от Янев ли е поръчана?” „ще свидетелстваш ли по делото за източване на ДДС?” „Страхуваш ли се за живота си?”.

Аспарух Костадинов

Припомняме, че миналата седмица жандармеристи атакуваха дома на лидера на ДПС Аспарух Костадинов, търсиха списъци на лица, които са получили пари в изборната кампания, за да гласуват за ДПС. По-късно стана ясно, че нищо съмнително не е открито, а Костадинов се закани да предаде на съда подателя на сигнала срещу него.

Юлияна Янева

„Разбира се, че се страхувам за живота си и за този на семейството ми, още повече че брат ми беше застрелян, докато върви рамо до рамо до Янев”, призна Костадинов и добави: „После се разбра, че целта не е бил брат ми, а най-вероятно Янев. Самият той изпитва подобен страх, предполагам. Но аз няма да се откажа да свидетелствам за грандиозните афери, затова призовавам съда по-скоро да насрочи делото, защото срещу нас, свидетелите по мегапроцеса срещу Янев, се упражнява натиск. Затова не само аз съм депозирал жалби в полицията и прокуратурата, а и част от другите свидетели по процеса. Всеки ден чувам правителството да заявява, че няма пари за по-високи пенсии, за инвалидите и крайно нуждаещите. Аз казвам: има пари, те са в такива хора като Янев. Знаете ли какво ще се случи? Ще насрочат делото, не се знае кога. Той ще сключи споразумение с прокуратурата, ще се признае за виновен, защото доказателствената тежест е огромна. И какво от това, ще получи някаква условна присъда, но по-важното е той да върне парите на държавата – 2 млн. лв., за да я има тази държава за хората, които се нуждаят. Тези средства са на тях”, това заяви лидерът на ДПС в южния град Аспарух Костадинов.

Според него отборът на бившия съдия продължава да придобива имоти, към групата се е присъединил и петрички бизнесмен, с когото наскоро са сложили ръка на един от емблематичните хотели на Сандански.

Костадинов съобщи още, че централата на ДПС в София застава твърдо зад него и семейството му. Няма никакви доказателства, че сигналът срещу Пухи е подаден от съдията Янев, но според писма на наши читатели съдията и до ден днешен се ползва с авторитет в правните среди. Сигналът срещу него за финансови афери и източване на ДДС беше подаден от Костадинов.

Както „Вяра” писа в края на миналата година, специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за данъчни престъпления, чийто ръководител е бившият председател на Районния съд в Сандански Илия Янев, както и срещу секретарката му Василка Стоянова-Лалева.

Според обвинението 636 267,19 лева е щетата, нанесена от групата на държавния бюджет чрез избягване на плащане на ДДС от началото на 2010 г. до юли 2016 г. В продължение на 5 години и половина групата е действала по една и съща схема. За да се избегне установяването и плащането на дължим ДДС на контролирана от участниците фирма, са съставяни счетоводни документи с невярно съдържание. В дневниците за покупки са отразявани плащания за неизвършени услуги и доставки от 10 кухи фирми в Сандански и Благоевград, съставяни са месечни справки-декларации по Закона за ДДС с невярно съдържание, като в крайна сметка е бил приспадан неследващ се данъчен кредит в полза на въпросното дружество.

На 9 ноември 2017 г. обвиненията са предявени на участниците в групата. С постановления на екипа прокурори от Специализирана прокуратура, работили по случая, на Илия Янев беше наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева. Гаранция от 4000 и 3000 лева беше наложена на Юлияна Янева и секретарката Васка.

По-късно стана ясно, че майката на Илия Янев – Живка, и половинката му Юлиана Янева са продали на пожар потъналата с дълг към НАП „Унисърфейс” ООД. Новият бос на „Унисърфейс” ООД е македонката Кумяния Христоманова от Струмица.

До ноември миналата година „Унисърфейс” ООД беше с дълг от над 600 000 лв. към държавата. Точно на 7 ноември 2017 година, два дни преди изявлението на прокуратурата за повдигнатите обвинения в ръководене на престъпна група на бившия съдия Илия Янев, Живка и Юлиана са прехвърлили на Кумяния Христоманова от Струмица своите 50% от капитала на „Унисърфейс” ООД.

Христоманова е съпруга на известния в Петрич бизнесмен, собственик на бившето кино, Георги Христоманов. Същият предостави обекта за разкриването на магазин „Билла”, съобщиха източници на вестник „Вяра”.

Сделката по прехвърлянето на фирмата на македонката е сключена при нотариус Елена Дончева в Сандански. Христоманова се е съгласила да поеме съществуващи задължения на „Унисърфейс” ООД към трети лица и търговци по баланса на 31 октомври 2017 година.

 „Двете влизат в схема, до болка позната – ужилване на хазната чрез продажбата на фирма с дългове към НАП на чужд гражданин, от когото не може и копче да се вземе”, сигнализираха съдружниците им. Те апелират прокуратурата да спре това: „Ние, акционерите, сме напълно ограбени. По този начин бившите собственици се отървават от пасивите на фирмата и остават всичките задължения на македонката”.

Същата врътка се случва и с фирма „Пиринплод” АД. Точно в 20,20 часа на 8 ноември, часове преди пресконференцията в Апелативната прокуратура, пък адвокатът на Илия Янев Иво Стефанов е станал представител на „Унисърфейс” ООД и член на Съвета на директорите на акционерното дружество „Пиринплод”. Фирмата има 50 дка оранжерии в село Левуново.

Илия Янев е изпълнителен директор на „Пиринплод” АД, адвокатът му става упълномощен представител на „Унисърфейс” вместо майка му и съпругата му. Така семейството избягва запора над имуществото си.

На 9 и 16 септември 2016 г., месец след задържането на Илия Янев през август 2016 г., навръх Илинден, „Унисърфейс” продава буквално за жълти стотинки два златни имота в Сандански и Благоевград. Купувачът е новорегистрираната с 5000 лв. капитал фирма „Унигрупинвест” ЕООД с управител Иван Котороков – родственик на Юлиана Янева.

Оказва се, че тогава са продадени част от сградите на киното в Сандански с данъчна оценка от 800 000 лв. и част от сградата на киното в Благоевград с данъчна оценка от 850 000 лв.

За имотите обаче „Унигрупинвест” брои съответно 10 000 и 16 000 лв., или общо 26 000 лв. за имоти с оценка от 1 650 000

 „Дори не зная за какво съм задържан. Нямам никаква представа. В кабинета ми дойдоха служители на БОП, те носеха заповед за арест. Съобщиха ми, че имат разпореждане да бъда задържан, и аз се подчиних.

Нямам друг бизнес освен адвокатската практика и не зная за какво ДДС и за какви имоти става въпрос”, заяви пред вестник „Вяра” в разгара на скандала Илия Янев и добави: „Полицията може да задържа в рамките на 24 часа, нямат право да ми наложат мярка за неотклонение и затова съм на свобода”, каза Янев.

Според санданчани Янев е един от най-състоятелните жители на курортния град. Той е собственик на автогарата и най-голямата автобусна компания в града. Янев има и пресевна за инертни материали по река Струма. Твърди се, че има и парцели в южната част на Сандански, предвидени за хотели. Преди години Янев е отстранен от съдебната система заради множество сигнали на граждани за придобити имоти. Факт е обаче, че магистратът сам се отказа от съдийството и се захвана с адвокатска дейност. Партньор в неговите бизнес дела е Юлияна.

Според санданчани един от най-добрите приятели на Янев е показно застреляният пред НДК Костадин Костадинов. От полицията през 2004 г. съобщиха, че истинската мишена е бил Янев. Братът на убития Аспарух Костадинов е сред бизнес партньорите на Янев. Аспарух Костадинов беше общински съветник от „Евророма”, но напусна групата и се обяви за независим. Костадинов е зет на бившия зам.-кмет Васил Бабалев.