Признанието на Guardian: “Агентът на разрушението” направи много за Запада (ВИДЕО)

Английското издание Guardian публикува материал, в който подлога на критика управлението на екс-генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов

 Аналитиците стигат до извода, че главата на СССР е «агент на разрушението», който повече е направил за Запада, отколкото за собствената си страна

Журналистът и автор на статията Джонатан Стил пише, че Горбачов е бил на власт от 1985 година до 1991 година и за времето на управлението си е взел много решения, основанията за които и до днес си остават загадка.

Guardian припомня за историческите изследвания на професора от Амхерстския колеж в Масачузетс и лауреата на Пулицър Уилям Таубман, който по-рано написа книга за живота на генералния секретар на ЦК на КПСС.

В своя труд под името «Горбачов: живот и времена» историкът говори за противоречивата личност на съветски лидер.

Например, през 1987 година той казва на един от помощниците си, че е успял да преправи социализма така тотално, за да бъде той окончателно ликвидиран.

Но в кризисния период Горбачов нееднократно се обръщал към трудовете на Ленин, търсейки начин да укрепи социалистическия строй.

Историкът обръща внимание върху това, че Горбачов, макар и да дал на руснаците свобода и съществено да променил политическата система на СССР, отслабил държавата на международната арена.

Поради проблемите вътре в СССР бил изпуснат моментът, че системата отслабва, поради неправилно управление, затова в резултат СССР напълно изгубил контрола си над Източна Европа.

С времето Москва преминала към политика на изолация, макар в продължение на много години да поддържала интернационализма.

Много показателен бил случаят с рухналата Берлинска стена. Тогава Горбачов първи написал съобщения на американския президент Джордж Буш, а също на Маргарет Тачър и Франсоа Митеран, в които съобщения признал правилността на политиката на Федерална република Германия.

Незнайно защо по този повод не са били провеждани заседания на Политическото бюро на ЦК на КПСС.

Уилям Таубман отбелязва, че Горбачов е допуснал множество грешки.

При неговото управление били формирани предпоставките за преврата, който трябвало да започне в горните ешалони на властта, но той се превърнал в «революция отдолу». Всичко завършило с улични сблъсъци и протести.

Журналистът Джонатан Стил също обръща внимание, че в книгата на историка не е разкрит историческият контекст, а ученият не е отразил това ниво на разочарование на руснаците от реформите, което утвърдило статуса на Горбачов като «агент на унищожението» за руското общество.

Жителите на СССР разбирали, че президентът е направил повече положително за Запада, но не и за СССР, който той ликвидирал.

Кореспондентът на Guardian подчертава, че при Горбачов възниква дефицит на храни, нараства нивото на сивата търговия, бизнесът не се развива, а СССР така и не успял да излезе от конфликта в Афганистан.