Законопроект предлага държавно финансиране на възнагражденията на свещенослужителите

Съветът за национална сигурност на България реши днес да не предприема по-нататъшни мерки спрямо Русия по случая „Скрипал“

Законопроект, подкрепен от ГЕРБ, БСП и ДПС, предвижда промени в Закона за вероизповеданията. Според предложените промени само изповеданията с членове над 1% от жителите на България ще получават държавна субсидия. На това изискване отговарят само две вероизповеданя – Българската православна църква и мюсюлманското изповедание. Общата годишна сума за вероизповеданията, както и сумата, която ще “върви” с всеки, определил се като последовател на дадена религия, ще се записват всяка година в Закона за държавния бюджет. Годишната субсидия за едно вероизповедание не може да надвишава 15 млн. лв., пише в законопроекта. Забранява се приемането на дарения от чужди държави и физически лица, които да се използват за заплати на свещенослужителите и служители в религиозните институции.

Сред мотивите за това предложение пише: “Целта на проекта е да се намери нужният баланс, отчитайки реалностите, държавата да гарантира възмездяването на труда на свещенослужителите и ненамеса на чужди държави, институции, лица в делата и дейността на вероизповеданията, както и регламентиране на получаването на целеви дарения”.

От своя страна държавата ще изисква строг контрол за годишното разпределение и изразходване на отпусканите за заплати средства. До края на януари на всяка текуща година централното ръководство на вероизповеданието ще трябва да разпредели разходите на текущи и капиталови. Текущите разходи ще са целеви за заплати на свещенослужители и служители в религиозните институции, за образователни дейности и поддръжка на гробищни паркове. Изразходването на парите ще се контролира от Министерския съвет, дирекция “Вероизповедания”. Въвеждат се и правила за заплатите и техния размер. Сега това се определя от съответните вероизповедания.

Капиталовите разходи за ремонти и строителство на храмове, учебни институции, поддръжка на гробищни паркове и т.н., също ще са по предварителен план за всяка година, като парите за тях ще се отпускат според плана от Министерския съвет. Освен това Министерският съвет ще провежда обществени поръчки за избор на изпълнител на съответните проекти за ремонти и строителство, става ясно още от проекта за промени в закона.

В законопроекта се предлага и конкретно разпределение на пари за остатъка от 2018 г., а именно за всеки свой последовател имащите право на субсидия вероизповедания да получат по 10 лв. Така Българската православна църква ще има право на субсидия в размер на заложения таван от 15 млн. лв. за годината, а мюсюлманското вероизповедание – на около 5,7 млн. лв.

В бюджет 2018 г. към момента са предвидени субсидии за вероизповеданията общо 5 млн. лв. От тях за 2018 г. общо 280 000 лв. са предвидени за строеж и ремонти на храмове на католическата, арменската и еврейската религиозна общност – по 60 000 лв., както и общо 100 000 лв за други регистрирани по закон вероизповедания.

Целият законопроект и мотивите за него могат да се прочетат на страницата на Народното събрание тук.