Читатели биха аларма: Бракониери секат гората в Дяково Директорът на ЮЗДП инж. Дамянов: Добивът е  законен, отсечени са 80 куб. изсъхнала дървесина

Дамян Дамянов

 

„Бракониери секат в гората в дупнишкото село Дяково. Сечта е в края на селото, на границата със съседното село Мламолово и община Бобов дол. Видяхме два прицепа, натоварени с дървесина, да напускат селото”, алармира в редакцията на „Вяра” свидетел на случващото се.

Знаят ли за сечта и законна ли е тя, попитахме директора на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) – Благоевград инж. Дамян Дамянов.

„Няма незаконна сеч. Това е редовен обект. Фирмата, която сече, е „Планинец” от Кюстендил. Тя работи на територията на горското в Дупница. Изрязани са 80 куб. м суха дървесина – бял бор, от 40-годишна гора. Единият камион е заминал за Самоков, а другият – за Разлог.

 Камионите имат превозни билети и всичко останало, което е необходимо”, каза Дамян Дамянов. Директорът на ЮЗДП обясни още, че изсечените площи ще бъдат залесени. „Навсякъде, където се секат гори, след това садим нови дървета. По закон трябва да изчакаме 3 г., за да се установи дали няма самозалесяване. Ние обаче залесяваме още след първата година, ако няма поникнали нови дървета”, поясни Дамянов.

В Дяково обаче се питат риторично какво остава за селото от приходите от дървесината? „Преди години из целия район на селото сме залесявали безвъзмездно, никой не е получил и стотинка. В последните години се изрязаха стотици кубици дървесина, но Дяково не печели нищо от това. Оттук само се взима. Прибират, без да отчитат, че улиците ни са разбити, че и тук има нужда от благоустрояване”, коментират възрастни дяковци, участвали в доброволните залесявания преди десетилетия.