Рекордьорката в плуването Калина Захариева от Благоевград и златното момиче на художествената гимнастика в Кюстендил Цветозара Миленкова на крачка от големия приз на Бербатов

Калина Захариева

Младата надежда в плуването, която счупи 4 национални рекорда, Калина Захариева от Благоевград и златното момиче на художествената гимнастика в Кюстендил Цветозара Миленкова останаха на стъпка от големите награди от фондацията на Димитър Бербатов. На церемония в Народния театър „Иван Вазов” в София за десета поредна година Димитър Бербатов награди най-добрите в изкуствата, науката и спорта ученици с успехи през 2017 г.

Тържественото събитие събра деца от Клуб 2017 от цялата страна и техните родители. Те присъстваха на награждаването на най-добрите 27 от Клуба, 9 от които получиха статуетката на победителя. Сред носители на Голямата награда на фондацията станаха Ивайло Василев от София (пиано), Веселина Илиева от Варна (балет), Емона Георгиева от София (танцово изкуство), Мина Недева от София (математика), Мартин Копчев от Габрово (математика и информатика), Радослав Димитров от Пловдив (информатика), Росица Денчева от Плевен (тенис на корт), Александра Тоткова от Пловдив (спортно катерене) и Мария Делчева от София (бадминтон). Двете момичета от Югозапада останаха на стъпка от лауреатското звание.

Цвети с треньорката си Весела Николчова

12- годишната Калина Захариева се състезава в клуб СК “ГД Спорт” – гр. Благоевград с ръководител Екатерина Георгиева.

През 2017 г. Калина подобри 4 национални рекорда във въраст 10-11 годишни. Спечели 26 златни, 8 сребърни, 8 бронзови медала и 4 купи за най-добър състезател в нейната възраст на състезания в България, Сърбия, Македония, Гърция и Косово. Стана 7 пъти държавен шампион.

Цветозара Миленкова е на 11 години и тренира художествена гимнастика от пет години в клуб “Велбъжд”. Талантливата гимнастичка стана Спортист №3 на Кюстендил за 2017 година. Тя е вицерепубликанска шампионка на многобой, при конкуренция от 85 деца на ДП девойки младша възраст до 10г., 2 място на финалите в съчетанията без уред и 3 място на финал въже.

Цветозара Миленкова спечели златните отличия в многобоя на международните турнири в Лондон- Англия, Грац- Австрия, Сполето- Италия, както и на Купа Пирин, Купа Феникс и Златна купа Локомотив.

Преди месец младата надежда донесе и най- големия успех на кюстендилската художествена гимнастика след 40 години чакане.

На Държавното първенство “Златен обръч” при девойки младша възраст в зала “Асарел” Панагюрище, възпитаничката на треньорката Весела Николчова грабна златния медал, след като изигра безупречно съчетанията си на въже, топка, обръч и лента и събра общ сбор от 39, 250 т.

Цветозара е първа година младша възраст и се състезава с родените 2006г., за това успехът й е още по- голям. Чаровната грация се класира и за три финала на отделните уреди. На топка тя отново показа превъзходството си и се окичи със златото. На въже и лента остана шеста.