Врабевски: Прищина обещава да признае българите в Косово

Българите мюсюлмани там са 30 000, за българите християни няма данни

 

“Имаме обещание от властите в Косово, че българското малцинство в Косово ще бъде признато законово максимално скоро. Нашето малцинство там вероятно ще се нарича “българска общност”, заяви в предаването “Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR д-р Милен Врабевски, основател на Фондация “Българска памет”.

България изпусна момента при признаването на Косово като отделна държава да договори признаването на българското малцинство там, единодушни са експертите. “Сегашният етап е много по-благоприятен, защото от най-високите си държавни позиции проявяваме грижа за своята диаспора”, смята Милен Врабевски.

“Освен българите мюсюлмани в Южно Косово, които показвате на картата, в страната има и българи християни. Огромна част от християнското население там всъщност са потомци на нашите предци и представлява част от Българската екзархия и от етническите граници на българската нация”, обясни д-р Врабевски.

“По груби преценки българите мюсюлмани в Косово са около 30 000. За броя на българите християни в Косово засега няма данни. Аз бих се радвал Фондация “Българска памет” да подпомогне финансово едно обстойно изследване на този казус, в пълно сътрудничество с косовските власти, разбира се”, ангажира се д-р Врабевски в разговор с водещата Милена Милотинова.