Кампанията за брането на ранни череши в Петрич пред провал, кметът на Беласица Велик Филчев: Няма кой да бере, в селото има 1000 дка насаждения

 

1000 декара с насаждения на череши в землището на петричкото село Беласица може да останат необрани заради липса на работна ръка, алармира кметът на подгорското село Велик Филчев. Той изрази опасения, че реколтата е пред провал.

Хора, помагайте, който иска да работи за 40 лв. на ден, да се включва”, каза младият управник. “Положението е бедствено, няма кой да бере череши. В селото са останали само пенсионери, но те също не искат да помагат. Младите хора, на които разчитаме, отдавна са в чужбина. Крупните собственици търсят хора, но удрят на камък”, каза още управникът. Филчев настоява крупните арендатори на череши да преосмислят политиката си при бране, като дадат шанс на всички, които са се включили в кампанията с новите разпоредби.

Черешите от село Беласица са първите в региона, които се предлагат на пазара. В момента те се търгуват за 7 лв., но поради дъждовното време и очакваното влошаване на качеството им цената ще се срине за дни до 2 лв.

Тази година на зеленчуковата борса край Кърналово има италиански фирми, които са дошли на място, за да изкупят първите череши.