Посрещнаха с мед и пита кмета Арбен Мименов на 145-ия юбилей на училището в Сатовча, Цветелина Ушева изпя „Учителко, целувам ти ръка”

145-годишнината на училище СУ „Св. св. Кирил и Методий” бе отпразнувана на голямо тържество в Сатовча. На празника присъстваха кметът Арбен Мименов и хиляди жители, родители, ученици и учители.

Празникът започна с „Химна на родното училище“, изпълнен от всички ученици и учители. Посрещнато бе знамето на училището. В продължение на два часа учениците, учителите и гостите на тържеството се забавляваха с богата и интересна програма.

Припомниха си историята от създаването на училище в Сатовча в далечната 1873 г., показаха как училището се развива в настоящето и си представиха бъдещето. Прочетени бяха поздравителни адреси от дъщерята на първата учителка в Сатовча – Константина Сачева – Коца. Раздадени бяха грамоти от различни конкурси и състезания, проведени в чест на 145-годишния юбилей на училището.


Учениците бяха поздравени от група учители с песента „Учителски валс“, а ученичката Цветелина Ушева върна поздрава към учителите с песента „Учителко, целувам ти ръка”.
Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с пита и мед, получиха юбилеен вестник, изготвен от училището и финансиран от кмета на община Сатовча д-р Арбен Мименов, а на ръцете на всеки гост бе вързана малка роза, изработена от ученици в часовете по изобразително изкуство по повод инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“. Целта на тази инициатива бе ученици, учители и родители да изпълняват едно и също българско хоро, независимо в коя точка на света се намират. За инициативата е избрана „Празнична сюита“, изпълнена от оркестъра за народна музика на БНР, хор на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и хор „Космически гласове“, музика, на която ще танцуват навсякъде из България и там, където има български общности в чужбина.
Празникът завърши със среща на колектива на училището с бивши учители и директори на училища от селата Кочан и Вълкосел.