Съветникът В. Зашкев: Община Самоков загуби над 200 млн. лв. с влизането си в „Супер Боровец”, хотелите и новото депо работят на загуба

 

Община Самоков загуби над 200 милиона лева още при влизането си в дружеството „Супер Боровец”. Това заяви председателят на ДСБ-Самоков Васил Зашкев по време на среща на ген. Атанас Атанасов с граждани. Общинският съветниик изтъкна огромните провали в управлението на общината от БСП, като даде примери с апортната вноска от 2000 декара в така нареченото дружество „Рила Самоков 2004” АД, известно като „Супер Боровец”, като заяви:

„Дружеството е без липса на каквато и да е дейност от 14 години и независимо от голямата апортна вноска общината има само 25% и практически никакво влияние. При учредяването на „Рила Самоков 2004” АД община Самоков участва с 2000 декара общински земи. Тогавашното управление на община Самоков начело с БСП и кмет, излъчен от тях, внесоха като апортна вноска цена от около 3 лева на квадратен метър. По това време реалната пазарна цена на земите в района на Боровец, в зависимост от местоположението им, надвишава 50 евро за кв.м по данни на imot.bg. Видно от разликата в цените, община Самоков тогава загуби над 200 милиона лева още при влизането си в дружеството.
Щетите продължават лавинообразно и до днес, тъй като общината няма никакви механизми за влияние върху управлението на дружеството”. По думите му апортирани са и  стотици декари общински имоти в дружество „Борико”. „Дружество „Борико“ е съвместно дружество между община Самоков и „Ел Ем Импекс” ЕООД, собственост на Христо Ковачки, и тук общината, независимо че участва с много имоти, включително и със старата сграда на МБАЛ-Самоков, практически няма никакви възможности за влияние, защото притежава само 25% от общия капитал”, каза Зашкев. Той даде пример, че повече от година има решение на Общинския съвет за прекратяване на участието на общината в това дружество, кметът Георгиев продължавал да не предприема необходимите действия. „Примерите за неефективно управление на общинските имоти и на общината като цяло са безброй.“ Припомняме, че „Борико” от своето създаване не развива никаква дейност, а общинските земи са на стойност над  8 млн. лв., като според запознати в общината и стотинка не влиза.

Също така Зашкев даде като пример и общинските хотели в Самоков и Боровец. Първият, работещ на загуба, е „Арена“, а другият общински хотел в к.к. Боровец „Боровец гардънс” е пред разпад, след като повече от година няма стопанин. При няколко проведени търга кандидати не се появиха. Като един от грандиозните провали на управлението е и новопостроеното депо за отпадъци, което се оказа, че работи на загуба и е с остаряла технология, но с усвоени от някого десет милиона лева”, каза Зашкев.

Ген. Атанас Атанасов говори за целите на обединение „Демократична България”. Той даде конкретни примери за злоупотребата с евросредства, като за сетен път изтъкна слабата работа на прокуратурата и опитите за дистанциране на страната от Европейския съюз и НАТО, по неговите думи.

Той отговори на много въпроси, зададени от д-р Димитър Панев, инж. Ангел Оцетов, Димитър Казанджиев и други граждани. В заключение ген. Атанас Атанасов изтъкна, че най-важното нещо в политиката е истината. В края на срещата Иван Ненов връчи своята книга „Приближаване до истинската история на Паисий” на ген. Атанасов, за което Васил Зашкев каза, че не трябва да се забравя, че Самоков е бил един от възрожденските градове на България.