С фактури за 1,5 млн. лв. бизнесменът от Сандански Червенков напира за поддръжката на уличното осветление в Струмяни за 70 000 лв.

Андон Червенков

Кметът Емил Илиев за четвърти път пуска злощастната поръчка, защо село Микрево е в списъка, като има ново осветление, чудят се в Струмяни

 

Над 1,5 млн. лв. дължи община Струмяни на санданския бизнесмен Андон Червенков. Затъналата в дългове община от години не се издължава на фирма „Бетон” ЕООД, собственост на Червенков. Сумата е натрупана за сметосъбиране, ремонт и поддържане на улично осветление. Това съобщиха служители на Червенков.

Емил Илиев

Любопитна подробност е фактът, че фирма „Бетон” и в момента кандидатства за услугата поддръжка на уличното осветление в община Струмяни, която осъществява от години. Администрацията на кмета Емил Илиев обаче буксува здраво, тъй като в рамките на няколко месеца за четвърти път пуска обществена поръчка за поддържане и ремонт на улично осветление.

Обществената поръчка е с обхват за 21 населени места на територията на община Струмяни. Въпросът е как може да фигурира село Микрево в този пакет, след като само преди месец там бяха сменени лампите и съгласно договора с фирмата изпълнител тя трябва да поддържа уличното осветление там, а не нова фирма.

Иначе срокът за получаване на офертите е 17,00 часа на 21.05.2018 г., а отварянето им ще се извърши на 30.05.2018 г. от 13,30 часа в сградата на общината, а стойността на поръчката – 69 900 лв.

Обществената поръчка за поддържане и ремонт на улично осветление в населените места в общината бе обявена на 17 януари т.г., но три дни след това бе прекратена заради техническа грешка в техническата спецификация. В същия ден Обществена поръчка-2/22.01.2018 г. отново е подадена.

На 30.01.2018 в АОП под №9072561 пък е публикувана информация за обява за обществена поръчка за удължаване на първоначалния срок за получаване на оферти до 02.02.2018 г., 17,00 часа. На 2 февруари обаче и тази обява е прекратена. Официалното обяснение от кмета Емил Илиев е, че това става поради промяна в документацията за участие в процедурата.

Така на 11.05.2018 община Струмяни отново – за четвърти път, обявява процедура по възлагане на обществена поръчка чрез събиране на оферти с обява по реда на чл.20, ал.3, т.2 от ЗОП с предмет: “Поддържане и ремонт на улично осветление на 21 населени места на територията на община Струмяни”.

Припомняме, че поддръжката за последните няколко години се извършваше от „Бетон“ ЕООД от гр. Сандански с управител Андрей Христов за същата сума.

„Най-странното е, че за уличното поддържане на осветлението и за общия устройствен план има обществена поръчка, а средствата не са заложени в бюджета на общината. Защо за Общия устройствен план се приемат оферти на 14 май, а се отварят на 21-ви? Защо цяла седмица ще ги държат в общината, без да ги отварят? Това не поражда ли съмнения за манипулация? Уличното осветление е като сметосъбирането – сключва се договор, след това не се плаща на фирмата, какъвто е случаят с „Бетон”, а „Бетон” продължава да взема обекти, без да са им платили за минали периоди”, коментират служители от Общинска администрация-Струмяни.

Струмяни е сред най-закъсалите финансово общини за годините 2016-а, 2017-а и 2018-а. Тя е в списъка за финансово оздравяване. Въпреки лошата финансова политика и високия процент на неодобрение на хората относно извършване на услугите и работата на общинската администрация, кметът Емил Илиев печели изборите на косъм.

„Крайно време е държавата да предприеме действия за предсрочно прекратяване правомощията на кметовете, които не се справят със служебните си задължения и водят поверените им общини към катастрофа”, пишат на служебните ни имейли хората от Струмяни.