Дупнишкият пчелар Кънчо Георгиев с пчелната пита в ръце

 

86-годишният потомствен пчелар Кънчо Георгиев извади първия си мед за Спасовден в Дупница. „Хората вече искат да купуват мед директно от питите от пчелния кошер. Отидох да нагледам пчелите си в село Пастух и за голяма изненада видях, че питите бяха пълни”, сподели дядото. 86-годишният Кънчо Георгиев е трето поколение потомствен пчелар и вчера беше щастлив, че медът му се харесва на дупнишкия пазар.

„Още моят дядо ме запали по пчеларството, а после наследих баща ми. Пчелите не са страшни, трябва само да те обикнат. Има специална връзка между пчелите и пчеларя, която е неповторима. Целият живот на земята се крепи на пчелите и Ванга винаги ни заръчваше много да ги пазим от отрови”, каза пчеларят. Повечето от внуците му са в Испания, където има и правнуче. Със съпругата си е отгледал три деца и двамата живеят в мир и сговор. Той издаде и тайната си: „Медът ме прави жизнен и млад”. Кънчо се грижи и за триста млади фиданки на овощната си градина и не се предава на младите, защото душата му се чуства млада. Пчеларят е бивш автоинструктор.

1 коментар

  1. Пчеларят К .Георгиев е на 83г навършени и две от внучките му живеят и работят в Лондон . Има внук в Швеция и внук в Холандия.

Comments are closed.