Изготвиха СПИСЪК срещу САЩ, който е като “зареден пистолет”

Страните уведомиха Световната търговска организация кои американски продукти могат да ударят с мита

 

Европейският съюз, Индия и Япония са депозирали списъци с американски продукти в Световната търговска организация (СТО), които могат да бъдат обложени с по-високи мита в отговор на решението на САЩ да наложат по-високи тарифи върху вноса на алуминий и стомана, информират световни агенции. Брюксел предупреди, че митата върху стомана и алуминий на президента Доналд Тръмп могат да струват съответно 1,5 милиарда долара и 100 милиона долара. В списъка на съюза влизат американски продукти като ориз, червени боровинки, бърбън, царевица, фъстъчено масло и продукти от стомана.

Индия обяви, че митата на САЩ ще й струват допълнителни 31 милиона долара за алуминий и 134 милиона долара за стомана. Тя е включила американски стоки като соево олио, палмово масло, кашу и други. Представител на СТО описа списъците като “зареден пистолет”. Индия предупреди, че митата ще влязат в сила от 21 юни, ако САЩ не си променят решението. ЕС пък обяви, че мерките могат да бъдат приложени от 20 юни.

Световната организация е уведомена от Япония, че има право да наложи мита върху американски стоки в размер на 451 милиона долара. Токио все още не е внесъл официално оплакване в организацията, но предупреди, че ще наложи контрамерките, ако не бъде изключена. През март Тръмп наложи 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий.

Списъкът на ЕС можете да видите тук.