Абсурд! Без да е осигурила средства, община Самоков обяви обществена поръчка за реконструкция на ВиК мрежата в с. Широки дол за 2.8 млн. лв.

Емил Кривошиев е категоричен, че няма да се кандидатира за участие.

Съветници: Обществената поръчка е предопределена. Ако постъпят средства, може би ще отиде при Емилио Младенов

Евелина Перфанова: Нямаме за момента пари за поръчката, не мога да коментирам откъде ще дойдат

 

Обществена поръчка за реконструкция на водопроводната мрежа в село Широки дол обяви община Самоков.

Съветници смятат, че вероятният изпълнител ще е Емилио Младенов.

Става въпрос за „Реконструкция на водопроводната мрежа село Широки дол, община Самоков”, което включва изграждане на водопровод с обща дължина 14 594,50 м, от които подмяна на съществуваща водопроводна мрежа е 13 248,00 м и строителство на нов – 1346,50 м. Дейностите трябва да бъдат извършени в срок от 18 месеца.

Евелина Перфанова

Необходимите средства за ремонта и строителството обаче не са осигурени и договор с изпълнителя ще бъде подписан под условие – до намирането на нужните 2.85 млн. лв., като в сумата не е включен ДДС. Изрично в документите е записано: „В съответствие с чл. 114 от ЗОП изпълнението на поръчката ще се счита за възложено под отлагателното условие при осигуряване на финансиране. В случай че не бъдат отпуснати финансови средства за изпълнение на проекта, изпълнението на поръчката няма да бъде възложено.“


Владимир Георгиев

Заявления за участие в търга ще се приемат до 14 юни, а на следващия ден ще бъдат отворени офертите.

Според общински съветници от Самоков обществената поръчка е предопределена. „Според нас поръчката е предопределена и ако постъпят средства, може би ще отиде при Емилио Младенов, той прави екопътеката на парк “Ридо“, паркове и какво ли не в града. Той няма регистрирана фирма, но участва с други. Поръчката за с. Широки дол предварително е обявена от общината и чакат пари, а парите се очакват от МРРБ. Средствата още не са осигурени, работата ще започне след осигуряване на средствата. Това е проект отпреди 5-6 години, но не е реализиран. Проектът не включва канализация, а само водопровод. Кандидатите са много, изпълнител все още не е определен“, коментират съветниците.

Потърсихме и Евелина Перфанова – директор на дирекция ТСУЕП, за коментар по темата:

„Очакваме средства от много места – от МРРБ, от Министерството на финансите и др. Но не мога предварително да коментирам откъде ще дойдат средствата, написали сме, че нямаме осигурени такива. Търсим откъдето може и като се осигурят – добре, ако не се осигурят… Може и да не стане.

Щом осигурим средства, ще го пуснем като информация. Имаме готови проекти, ако има възможност, дано да станат нещата. Толкова е рано още да коментирам за кандидати, няма кандидати към момента. Но към юни месец ще станат ясни. Ако някой се кандидатира и чака… Същата процедура я пуснахме и за с. Продановци, избрали сме една фирма, но поръчката не се изпълнява, чакаме средства и за там“, каза за вестник „Вяра“ Евелина Перфанова. Кметът Владимир Георгиев отказа коментар.

Един от популярните самоковски бизнесмени, печелил обществени поръчки на общината – Емил Кривошиев, управител на „Бека строй“, бе категоричен, че няма да участва.

Припомняме, че в средата на м. април стартира процедура за избор на изпълнител за изграждането на ВиК мрежа в самоковското с. Продановци. Стойността на проекта е 1 450 000 без ДДС. Четири дружества кандидатстваха за изпълнители на обекта – „Хидростроител ПА” ЕООД, Консорциум „Чамкория”, обединяващ фирмите „Вес Инвест Н” и „Интерхолд”, „ПСТ ГРУП” ЕООД и „Найтед пропърти груп”. Обявено бе, че обществена поръчка ще се финансира със средства, предоставени по сключено с МРРБ споразумение за финансиране. Стартирането на изпълнението й ще бъде след осигуряване на средствата от МРРБ.