Великобритания не подновява визата на Абрамович

Парламентарна комисия поиска мерки срещу руските „Мръсни пари”

 

Великобритания не е продължила визата на руския милиардер и собственик на лондонския футболен клуб “Челси” Роман Абрамович за престой на територията на страната, съобщи изданието The Bell, позовавайки се на източник от обкръжението на руския бизнесмен.

Предишната виза на Абрамович е изтекла преди три седмици – в началото на месец май, а нова не му е била издадена.

Именно заради това собственикът на футболния отбор ”Челси” не е бил на стадион ”Уембли” в Лондон за финала на Купата на Футболната асоциация на Англия срещу ”Манчестър Юнайтед” в събота.

Друг източник на The Bell съобщи, че няма официален отказ за издаване на виза на Абрамович, а британските власти продължават да разглеждат документите.

Джон Ман, говорител на Роман Абрамович, обяви че това са лични въпроси и няма да има коментар.

Същевременно влиятелната комисия по външните работи към Камарата на депутатите в британския парламент поиска правителството на Тереза Мей да положи повече усилия за борба срещу потоците от “корумпирани” руски пари, които са в обращение в Лондон, предаде Ройтерс.

“Няма никакво оправдание Обединеното кралство да си затваря очите, когато клептократите на (руския) президент Путин и нарушителите на човешките права използват парите, изпрани в Лондон, за да корумпират нашите съюзници, да подкопават нашите партньорства и да рушат доверието в нашите институции”, се посочва в доклад на парламентарната комисия.

Руските пари, изпрани във финансовите институции на лондонското Сити, вредят на усилията на правителството да заеме твърда позиция срещу агресивната външна политика на Москва, се посочва в доклада.

Във финансовия център на Великобритания са се излели големи потоци руски пари след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и Лондон остава предпочитана западна столица за руски олигарси и функционери, които парадират с богатството си на най-луксозните места в Европа, цитира Ройтерс доклада на парламентарната комисия по външните работи.

“Използването на Лондон като база за корумпираните авоари на хора, свързани с Кремъл, сега очевидно се вписва в по-широка руска стратегия, която влияе върху нашата национална сигурност”, се посочва в доклада.
Според парламентарната комисия по външните работи президентът Путин и съюзниците му “продължават да укриват и изпират корумпираните си авоари в Лондон”. “Обединеното кралство трябва да заяви ясно, че корупцията, произтичаща от Кремъл, вече не е добре дошла на нашите пазари и че ние ще предприемем действия”, се казва в доклада.

Депутатите настояват за по-твърди мерки и за засилено сътрудничество със Съединените щати, страните от Г-7 и Европейския съюз в борбата с корупцията и мръсните пари.