Никол Дишкова, Георги Джоргов, Николай Николов… от Сапарева баня триумфираха с купи на закриването на сезона по биатлон, Здравко Тенев от Самоков с отличие за трето място

Българската федерация по биатлон закри сезон 2017/2018 и връчи награди на най-заслужилите състезатели през годината. Раздадени бяха статуетки на призьорите за купа “България” и купа “Надежди”.

Владимир Илиев​ спечели Купа “България” при мъжете, а негови подгласници са Красимир Анев от клуб “Боровец“ и Михаил Клечоров – Банско. При дамите отличени бяха Десислава Стоянова от „Амбарица“, на второ място Даниела Кадева от Банско и на трето място бе Дафина Коева също от Банско.

Най-младите биатлонисти от община Сапарева баня спечелиха цели 10 отличия за сезон 2017/2018 г. Екатерина Дафовска връчи купите на победителите в категория момичета. В тази възрастова група първа е Никол Дишова от СК “Сапарева баня“, на второ място е Елфин Бекирова от СК „Амбарица“ и на трето място е Йоана Джандрева от СК “Ихтиман-Бодрово“. В категорията при момчетата до 11-годишна възраст първите места отново грабнаха състезатели от Сапарева баня. Златото е за Георги Джоргов, втори е Николай Николов от Сапарева бая, трети е Николай Баковски от „Амбарица“ – Троян.

В различните възрастови категории сапаревобанските биатлонисти с първи места са още: Василена Пехливанска и Любомира Пехливанска. С отличия за второ място са още: Гергана Джаджарова, Даниел Пешков, Йоана Гелева. При момчета младша възраст Георги Наумов от Сапарева баня грабна купата за трето място.

Наградите в категория „юноши младша възраст“ връчи и европейската шампионка по биатлон Радка Попова, която е родом от община Сапарева баня. В тази възрастова група Здравко Тенев от СК “Рилски спортист“-Самоков е с отличие трето място. При юноши старша възраст почетната награда бе определена на Благой Тодев от Банско, на второ място е Христо Йовев от „Тритон“ и трета позиция  отново завоюва Здравко Тенев от „Рилски спортист“-Самоков. Здравко Тенев е възпитаник  на СУ „Никола Велчев“ – гр. Самоков, ученик е в 9-и клас, треньори на групата по биатлон са Вася Йорданова и Марияна Вучова, с председател на клуба „Рилски спортист“ Димчо Петров, които с общи усилия изграждат добър отбор. Здравко Тенев е първенец не само в спорта, а и в училище.

Кой ще води националите по биатлон, ще стане ясно в края на следващия месец. Тогава ще се проведе отчетно-изборно събрание на българската федерация. Самоковецът Красимир Анев сподели, че с личния си треньор ще търсят само един връх на спортната форма през този сезон, но все още не е ясно дали това ще е за Световното, или Европейското първенство.

На официалната церемония в Музея на спорта присъстваха президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска, Анета Боева -директор при дирекция „Спорт за високо спортно майсторство“ в Мин. на младежта и спорта, Димитрина Ярлъкова – експерт в Министерството на спорта, Васил Сивков – генерален секретар на Българската федерация по биатлон, Надежда Алексиева – организатор в Българската федерация по биатлон, Димитър Янъков – БФ-Биатлон, Радка Попова, Светла Костова- директор на СУ “Никола Велчев“ – гр. Самоков, председатели на клубове, треньори и др.