Екскметското семейство на Сапарева баня Сашо и Силвия Иванови с фирма „Сима” копаят основите на най-големия хотел в курорта

Силвия и Сашо Иванови

Роднини и хора от екипа на бившия кмет узурпираха ключови постове в хитовите комплекси на курорта, бившата зам.-кметица Р. Георгиева управител на „Котвата”, племенникът на Иванов управител на СПА-то

Бившият кмет ще строи хотел на мястото на „Марена”, отсече: „Сима” не е на съпругата ми

 

 

„Бившият кмет на Сапарева баня Сашо Иванов строи най- големия хотелски комплекс в курорта, точно до емблематичната градска баня. Строежът е на етап дупка, но още отсега личи, че е впечатляващ.

Радка Георгиева

Простира се на 10 пъти по-голяма площ от градската баня. Виждаме, че строително-монтажните работи се осъществяват от фирма „Сима”, собственост на съпругата на Иванов – Силвия.

Изкопът на новия строителен обект в Сапарева баня

Ръководител е племенникът на Сашо Иванов Иво Станикин, който е управител на СПА центъра в „Котвата”.

Баща му Иван Станикин, който е брат на Сашо Иванов, е шофьор във фирмата и извозва пръстта от обекта. Всеки ден виждаме Иванов около 22 часа с пинчера си там. Да не би хотелът да е негов?”, пишат на редакционните имейли сапаревобанчани.

Костадин Николов

Любопитна подробност е фактът, че парцелът беше собственост на Р. Рагин, за когото преди повече от 20 години официално беше обявено, че се е самоубил.

Елка Тодорова
Георги Тодоров

Несебърска фирма сложи ръка на парцела, а впоследствие се оказа, че собственик на златния имот е концесионерът на банята Иван Илчев. Дали има връзка между несебърската фирма и бившия кмет Сашо Иванов, е най- коментираната тема сред жителите на Сапарева баня, тъй като е известно, че Иванов има луксозен апартамент в Несебър.

Бащата и чичото на Иван Илчев се сочат като собственици и на ресторантски комплекс „Котвата” до банята и на хотел „Луч” до Паничище. Наскоро се разбра, че Илчеви са собственици и на бившата детска градина до банята, където също се строи хотел.  Факт е, че почти половината общинска администрация от времето на Сашо Иванов пък са назначени на работа в „Котвата”, банята и „Луч”.

Бившата зам.-кметица от времето на Иванов Радка Георгиева е назначена като управител на ресторант „Котвата”, а синът на дясната ръка на Сашо Иванов в общинските дела Елка Тодорова, председател на кооперацията и бивш общински съветник Георги Тодоров е новият управител на хотел „Луч”. Целият персонал в „Луч” е уволнен и сега се назначават нови, все от обкръжението на Иванов.

„Като гледаме хората, които работят в хитовите новоизградени комплекси в Сапарева баня и Паничище, а именно само роднини и приближени, как да не си помислим, че Иванов има пръст в тях?”, питат сапаревобанци и добавят: „Това е подготовка за изборите. Иванов се опитва отново да влезе в общината. Съветникът Костадин Николов брани концесията за минералната вода на фирма „Сима”. Фирмата е получила две концесии за ползване на минерална вода, без реално да имат хотелски комплекс. Така например комплекс „Бора Бора” и серия други обекти в Сапарева баня нямат разрешение за ползване на минерална вода, а „Сима” има в аванс.

Това не е ли конфликт на интереси за Сашо Иванов и юрисконсулта, който е консултирал и одобрил документите за концесиите на минерална вода? Костадин Николов също не се притеснява да бойкотира предложения на настоящия кмет и да лансира проекти на големи инвеститори, стратегически големи обекти за по-голям дебит при захранването им с минерална вода. Николов така и не успя да мотивира предложението си, но явно става въпрос за този хотелски комплекс. За цяла Сапарева баня е ясно, че този стратегически хотелски комплекс слага кръст на туризма в Сапарева баня, на къщите за гости и малките хотели. Той е толкова голям и на най-хубавото място, че ще обере целия туристически поток.”

Най-големият проблем на Сапарева баня е именно минералната вода, тъй като тя е недостатъчно, градът се нуждае от нови сондажи. Гейзерът, който е символ на курорта, не работи. Неговите изригвания в миналото бяха на всеки 2 секунди, а височината на водния стълб 20 м.

Припомняме, че на заседанието на Общинския съвет в курорта през април Николов се противопостави на предложението на кмета Гелев за ограничаване дебита на минерална вода.

„Още преди половин година избрахме комисия за изработване на наредбата. В нея влезе председателят на ОбС Иван Куйов, Георги Тодоров, Николай Мертакчийски от ГЕРБ, Николай Фарфаров от БСП, Георги Попмихайлов и зам.-кметицата Евелина Нешева. Всички ние изработвахме наредбата, на много заседания я коментирахме. Ние от опозицията направихме предложенията, които искахме, а после видяхме, че на сайта на общината кметът е качил различна наредба от тази, която ние предложихме. Разбира се, кметът има право да внесе наредбата и той го направи. Ние сме против ограничението от 0,2 л, защото смятаме, че така градоначалникът бойкотира големите инвеститори. Затова решихме да премахнем ограниченията. Вода има достатъчно”, заяви тогава Николов.

Сашо Иванов завеща на наследника си Калин Гелев 3,5 млн. лв. задължения. НАП блокира три пъти сметките на общината, а фирма „Сима” също. Оказа се, че близо 500 000 лв. общината дължи на фирмата за изграждането на водопровод в Ресилово. 3 години екипът на кмета не може да вдигне глава и да направи нещо съществено за съгражданите си по простата причина, че трябва да бъдат осребрени сметките и фактурите на „Сима” и още няколко фирми, работили по обекти от времето на Сашо Иванов. Така община Сапарева баня се нареди сред деветте най-закъсали финансово в страната.

За вестник „Вяра” Сашо Иванов уточни: „Хотелът се строи от фирма „Бодрост 96” от Благоевград. „Сима” прави единствено изкопните работи. Самият хотел е на „Рила Мегатур”, собственост на архитект Борислав Богданов и Иван Илчев.

Фирма „Сима” не е собственост на съпругата ми, тя участва с 50%. Управител на фирмата е Росен Минчев.”

Иван уточни, че работи по проект за собствен хотел, който ще се намира край банята на мястото на „Марена”. „Работим по проекта за хотела, мислехме да ползваме съществуващата сграда, но ни убедиха, че тя не отговаря на изискванията и е по-добре да я съборим и да построим нова”, уточни бившият кмет.